Janne Manni var den som samlade människorna under ett tal på Östercentrum. Han är präst i Svenska kyrkan men medverkade på fredagen i första hand som människa.

– Jag har aldrig förstått det där med att dela in folk i olika grupper, jag har inte fått med det tänkesättet hemifrån. Det är en sorg att vi alls ska behöva hålla den här minnesstunden, sade han.

Fackeltåget gick in genom Österport, en bit genom innerstaden för att så småningom nå Solbergaskolans matsal där ett antal artister uppträdde.

Artikelbild

Ett stort antal hade aviserat sin medverkan; Vera Kebbe som sjöng a capella på Öster liksom Tito Silva, Sarah Löfqvist, Zai Baba, Eneia Stafflin, Jalal Hashmi, Erik Törner, Eva Leijon och Benny Jansson, Filippa Maurin och Christopher-Robin Maurin, Jimmy Ahlén, Saed och Muhammad samt Bronxarvekvartetten.

Det som kommit att kallas Kristallnatten var kulmen på de våldsamma pogromerna som nazisterna genomförde mot judar i Tyskland i november 1938. Natten till den tionde november, i dag för exakt 80 år sedan, förstördes synagogor och tusentals judiska affärer över hela Tyskland, allt iscensatt av propagandaminister Joseph Göbbels.

Angreppet ledde till att omkring 400 judar dödades eller tvingades begå självmord. Det anses också vara inledningen till Förintelsen, i vilken omkring sex miljoner judar, romer och andra ej önskvärda mördades i nazisternas förintelseläger.