Det är svårt att ta sig till fastlandet med bil och husdjur. Det konstaterar flera gotlänningar på sociala medier.

"Så var vi tillbaka igen, samma fenomen förra året – att man inte kan komma till fastlandet med bil på en vecka. Jävla skämt. Och natturerna indragna redan första veckan i augusti med överfulla bildäck som resultat. Otrolig att statligt subventionerad verksamhet tillåts skötas så dåligt", skriver en passagerare på Destination Gotlands Facebooksida.

Även Mattias Wahlgren, som under flera år varit engagerad i frågor som rör Gotlandstrafiken, uppmärksammade problemet i ett inlägg på sin blogg under måndagen; där han riktade skarp kritik mot svenska staten och "deras vägran att ge hela Sverige samma möjlighet".

"Tänk dig att du har en nära släkting någonstans i Sverige. Och tänk om det plötsligt händer en olycka eller ett sjukdomsfall. Oavsett vad så måste du snabbt ta dig till fastlandet. Det är svårt att planera när du måste agera snabbt och resolut. Det är bara det att du kan just nu inte komma ifrån ön! I alla fall inte med förhoppningen att snabbt kunna ta dig vidare från Nynäshamn eller Oskarshamn eller Västervik. Allvarligt talat så är Sverige i stort sett isolerat från Gotland just nu om du skulle behöva ta med dig bilen", skriver Mattias Wahlgren på sin blogg, och förvånas över att han och familjen inte kan ta sig till fastlandet med bil förrän tidigast sju dagar senare.

Destination Gotlands vd, Christer Bruzelius, berättar att resandet med färjorna har ökat 15,8 procent i juli, jämfört med samma tid förra året och håller med om att det vore önskvärt att nattfärjorna skulle ha kört även tisdag-torsdag under ett par veckor.

– Vi kör nattfärjorna fredag-måndag. De har inte behövts mellan tisdag och torsdag under sommaren. Men nu sista veckan på högsäsongen ser vi att det skulle ha funnits ett behov. Men det går inte att ändra i turlistan när vi är mitt uppe i högsäsongen, säger han och fortsätter:

– Det kan vara svårt att göra spontanresor med bil med kort varsel, men man kommer oftast med på standby-plats även nu när det är som mest folk som åker. Och skulle man behöva åka till eller från ön på grund av särskilt skäl kan man alltid kontakta kundtjänst. Det blir av- och ombokningar in i det sista och vi brukar kunna hitta en lösning om det är en verklig nödsituation.