Beskedet om att Vänsterpartiet släpper fram S-ledaren Stefan Löfven i fredagens statsministeromröstning innebär att uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna håller.

– Vi har fått igenom mycket centerpolitik och flera liberala reformer i överenskommelsen om 73 punkter, så jag är nöjd med våra förhandlares insatser, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.

LÄS MER: Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven

Artikelbild

Enligt Eva Nypelius är det flera punkter i överenskommelsen som kommer Gotland till gagn.

– Utifrån de förutsättningar som har varit har vi fått bra gehör i förhandlingarna. Vårt förstahandsalternativ var en alliansregering, men verkligheten ser inte ut så att det var en möjlighet.

Socialdemokraternas Meit Fohlin, oppositionsråd, gladdes åt beskedet om att Stefan Löfven av allt att döma utses till regeringsbildare på fredag.

– Jag tänker att det är bra för Sverige och bra för Gotland. Det visar också på Socialdemokraternas goda förmåga att samverka och ta ansvar hela vägen, säger hon.

Artikelbild

| Meit Fohlin (S), gläds åt att Stefan Löfven ser ut att röstas fram som statsminister.

Övergångsregeringen har haft begränsade befogenheter att fatta beslut. Dagens besked innebär att en regering med större svängrum tillträder, vilket bland annat gör att statliga myndigheter kan få sina budgetar godkända.

– Nu sätter vi punkt för fyra månader av politisk osäkerhet i Sverige och får en handlingskraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna, säger Meit Fohlin.