VATTENFALL DRAR SIG UR Förra sommaren kom Svenska Kraftnäts beslut om att avbryta planeringen för en ny elkabel till Gotland. Något som sätter käppar i hjulen för utvecklingen av alternativ energi, meddelar Eva Nypelius, distriktsordförande i Centerpartiet, i ett pressmeddelande.

Målet för Ekokommunen Gotland är att bli självförsörjande på el. – Vi har potential att bygga ut både sol och vindkraft och projekt pågår för lagring av el. Cementa undersöker också möjligheterna till en elektrifiering av hela sin fabrik.

I dagarna kom beskedet att statliga Vattenfall drar sig ur ett projekt angående örnar och vindkraft på Gotland. Skälet är att det inte blev någon kabel och därmed ingen ny vindkraft. – Hela öns omställning havererar nu i snabb takt. Detta är oacceptabelt och ännu ett exempel där staten drar sig ur projekt på Gotland genom Svenska Kraftnäts svek att inte bygga den tredje elkabeln, säger Eva Nypelius.

– Nu måste regeringen bestämma om Gotland skall vara en del av lösningen eller en del av problemen med omställningen. Centerpartiet kräver att Gotland ansluts till stamnätet omgående, avslutar Eva Nypelius (C).