Alla lantbrukare behöver kunna en del om den europeiska unionen, men Andreas Nypelius från Lokrume kan mer än de flesta. Han har nämligen jobbat som rådgivare, bland annat kring EU-stöd.
Numera driver han barndomsgården tillsammans med föräldrarna och sambon Hanna, men han är även driftsledare på Sveriges lantbruksuniversitets gård Hallfreda i Follingbo.
På frågan om hur EU påverkar vardagen är det stöden som direkt kommer upp.
– De innebär restriktioner både på hur och på vad vi ska odla. Ibland är det alldeles för detaljstyrt och inte anpassat till att det är olika biologi på olika platser. Som förslaget att ekologisk växthusodling inte ska få ske i krukor utan bara i marken. Det funkar liksom inte i Sverige, säger han.
Stödet är uppdelat i olika perioder och problematiska förseningar är inte ovanliga.
– Om jag sår på hösten och det sedan kommer nya regler i februari, till exempel. Det hände faktiskt 2015, då var vi flera som fick gräva upp grödorna igen, berättar Andreas Nypelius.
Mycket pappersarbete blir det också, med ansökningar att skriva och direktiv att läsa.
En annan bit är konkurrenssituationen. En fri, effektiv och rättvis marknad är en av EU:s själva grundbultar, men svenska bönder är långt från nöjda på det området.
Vilket inte betyder att vi måste ”sänka oss” till EU-nivå.
– Det är nog ganska få svenska lantbrukare som vill börja producera livsmedel på ett sämre sätt, snarare tvärtom. I stället vill vi skärpa EU:s krav, men får vi inte med oss Tyskland och Frankrike är det svårt att påverka. Sverige tappar också en stark allierad på området när Storbrittanien går ur.
Samtidigt är problemet inte bara politikernas.
– Egentligen är det maten som är för billig. Jag hade hellre fått betalt för mina produkter än att få subventioner, men det skulle nog innebära omkring 20 procent dyrare livsmedel.
Och trots alla utmaningar är Andreas Nypelius ingen EU-motståndare.
– Nej, hade vi inte varit med hade vi säkert haft mindre subventioner, samtidigt som vi ändå hade ingått handelsavtal med olika länder. Och då får vi ju en ännu sämre konkurrenskraft, säger han.
Andreas Nypelius är mer EU-insatt än de flesta. För dig som vill veta mer – och funderar på hur du ska rösta – har han ett tips att ge:
– Dels gäller det att hänga med i debatterna inför valet. Men är det vissa frågor som är viktigare för dig kan du kolla olika facktidningar, de brukar gå igenom valfrågorna inom sitt specifika område.