Det var 24 maj som Svenska kraftnät levererade chockbeskedet att det inte blir någon ny elkabel mellan Gotland och fastlandet. Ett besked som Region Gotland, Geab och andra aktörer var helt oförberedda på. Regionstyrelsen ordförande Björn Jansson (S) säger att man nu behöver samlas för att bestämma sig för hur man ska uppvakta energiministern Ibrahim Baylan (S) och Svenska kraftnät. På onsdag kommer det att hållas ett möte där Region Gotland, Geab, Cementa och andra parter kommer att närvara – men Björn Jansson vill inte kalla det för ett krismöte.

– Nej, det vill jag inte. Men det är ett allvarligt läge som vi är i. Vi har blivit lovade en tredje kabel och många företag och organisationer har ställt in sig på att det ska bli en ny kabel, säger Björn Jansson.

– Svenska kraftnät måste berätta hur de ser på den framtida elförsörjningen till och från Gotland. Det nuvarande nätet ägs av Vattenfall och det är en hel del frågor som vi måste svar på.

Han säger att det inte är klart hur man kommer att uppvakta energiministern och Svenska kraftnät. Onsdagens möte får avgöra hur man går vidare.

– Vi samlas för att få en gemensam bild över problematiken och hur alla ser på det nuvarande läget. Utifrån det får vi formulera hur vi ska gå vidare med uppvaktning av ministern och Svenska kraftnät, säger Björn Jansson.