Över hela landet manifesterade i helgen människor som en del av kampanjen #metoo, som fått människor över hela världen att engagera sig. Under #metoo delar kvinnor med sig av sina erfarenheter av sexuellt tvång eller sexuellt våld.

Felicia Wittenberg bor i Stockholm, men jobbar deltid på Medeltidsveckan på Gotland.

– Jag ville gå på en manifestation och eftersom jag skulle vara i Visby under helgen så letade jag efter en manifestation här, berättar hon.

Artikelbild

| Mona Camara Sylvan (Fi), kommunfullmäktigeledamot från Uppsala, vill att #metoo ska bli #wetoo.

Det fanns dock inget planerat i Visby och plötsligt stod hon själv som arrangör.

– Jag tror att Visby är helt rätt stad för det här, ni har så mycket arbete med sådana här frågor. Ni har ett mansforum om behöver stöd och hjälp, jag har inte sett eller hört talas om mansforum någon annan stans. Hur ska vi komma tillrätta med övergreppen om det inte finns stöd till de utsatta och även till förövarna, säger Felicia Wittenberg.

Det är bland annat det "sunkiga" i vår kultur Felicia Wittenberg vill motverka.

– Jag vill att vi ska hjälpa varandra för att få till en bestående positiv förändrig i det lite sunkiga i vår kultur, säger hon.

Artikelbild

| Felicia Wittenberg, som arrangerar söndagens #metoo-manifestation i Visby, berättar om hur hon själv utsatt andra för dåligt beteende på samma sätt som hon själv blivit utsatt.

Hon berättar att hon själv blivit utsatt för övergrepp.

– Ja, givetvis. Det har de allra flesta varit, men jag har även utsatt andra för sunkigt beteende.

Artikelbild

| Felicia Wittenberg under metoo-manifestation på Östercentrum i oktober.

På vilket sätt då?

– När jag var 17 tjatade jag till mig sex från min dåvarande pojkvän. Jag sa: du behöver inte göra någonting, utan bara ligga där. Vi hade inte sex den gången, men jag sa troligen så för att någon annan sagt så till mig.

Artikelbild

| #metoo-manifestation på Östercentrum i Visby.

På bara några dagar lyckades Felicia Wittenberg ordna polistillstånd, sprida arrangemanget i sociala medier och samla ihop en rad talare till manifestationen. Bland talarna fanns bland andra Vendela Alfredson Agnestig (dotter till Josefin Alfredson Agnestig från UN Women, FN:s särskilda organ för globala kvinnofrågor), Ulf Axelsson från Mansforum Gotland, Li Grebäck och Jannika Strååt från Trots kvinnojour.

Först ut av gästtalarna var Mona Camara Sylvan, kommunfullmäktigeledamot för Fi i Uppsala. Hon talade bland annat om att #metoo måste bli #wetoo.

– Vi tillsammans. Vi är här och vi är inte förvånade över de vittnesmål som regnat över sociala medier den senaste tiden. Det är genom att #metoo blir #wetoo som vi tillsammans kan förändra samhället, säger Mona Camara Sylvan.

FOTNOT: I en tidigare version angavs Josefin Alfredson Agnestig felaktigt som talare. Hon var sjuk och ersattes av sin dotter.