Statsministern Stefan Löfven berättade under torsdagen att han i år kommer att välja bort Almedalsveckan. Beskedet var oväntat eftersom det inte är ofta som en partiledare väljer bort veckan. Partikamraten Meit Fohlin, vice ordförande i regionstyrelsen på Gotland, är kritisk till att Stefan Löfven inte kommer.

– Jag tycker att en statsminister ska vara i Almedalen. Det är viktigt att våra högsta politiker visar att man står upp för den unika miljö och plats som Almedalsveckan utgör, säger Meit Fohlin.

Hon menar att han kunde ha kombinerat Almedalsveckan med att resa runt på Gotland och träffa vanligt folk.

– Veckan är en unik möjlighet att finas på Gotland, det är inte så att alla gotlänningar är runt Almedalen och det finns många andra för honom att besöka på Gotland, säger Meit Fohlin.

LÄS MER: Därför nobbar statsministern Almedalsveckan

Simon Härenstam, gruppledare för Moderaterna i regionfullmäktige, säger att det är tydligt att Stefan Löfven vill vinna politiska poäng.

– Att en statsminister tar enkla poäng genom att välja bort Almedalsveckan tycker jag är dåligt. Det här en av de viktigaste veckorna som vi har i Sverige och det här skickar signaler till att veckan inte är viktig. Almedalsveckan är i många hänseenden en världsunik händelse där alla finns tillgängliga, säger Simon Härenstam.

– Det här är tråkigt för Almedalsveckan, dåligt för demokratin och dåligt för Gotland.

Lars Thomsson (C) säger att han blev förvånad över beskedet från Stefan Löfven.

– Om man inte prioriterar Almedalsveckan, då tycker jag att man har prioriteringsproblem. Jag trodde det var centralt för alla partier och särskilt en statsminister att vara i Almedalen, säger Lars Thomsson.