Den blå Volvon står parkerad utanför och över flera koppar i cafeterian tillsammans med mamma Lena förklarar Elias Ekstrand Johansson sin kärlek till bilar – och till familjen.

– Finns det något jag älskar i livet så är det att köra bil. Det ska mullra gott och den ska ha bra hästkrafter, säger han och berättar att han i sommar ska få chansen att köra en splitter ny Ferrari på racerbana.

Intresset för bilar delar Elias och Lena. På sin vänstra axel bär hon sin hyllning till bilmärket Mustang. På Elias arm lyser den mörkblå tatueringen ”Family for ever”.

Artikelbild

| Elias delar intresset för bilar, och tatueringar, med sin mamma Lena.

– Familjen är enormt viktig, utan den är man ensam och en mamma betyder allt, säger han.

Elias Ekstrand Johansson föddes med Aspergers syndrom plus den ärftliga och ovanliga sjukdomen Cystisk fibros, som båda hans föräldrar var bärare av utan att veta om det. Han har dessutom diabetes typ 1.

– Vi är två på Gotland som har Cystisk fibros, säger han och förklarar att sjukdomen bildar ett segt slem i hans lungor.

Aspergers syndrom gör honom på vissa sätt annorlunda.

Artikelbild

| Varuhuschefen Jessica Eriksson, Elias Ekstrand Johansson och Annsofie Ljunggren trivs ihop.

– Det andra klarar, det klarar inte jag och det är något som jag alltid kommer att få leva med och tycker är skitjobbigt, säger Elias Ekstrand Johansson.

Siffror och matte har lätt för att röra till i sitt huvud.

Artikelbild

| De flesta av 19 000 artiklar vet Elias var de finns.

– Jag tycker att om man kan räkna till 1 000 är det ok, säger han.

Om siffrorna däremot bildar datum och årtal i historiska händelser glömmer han dem aldrig och Elias kan det mesta om andra världskriget.

Artikelbild

| Budskapen i Elias armband stöttar självförtroende och Cystisk fibros.

– Jag vet att Bismarck sjönk den 27 maj 1941 och jag kan känna igen alla öns 92 kyrkor på bild, säger han.

Handikappen gjorde det svårt för honom i skolan och med kompisar.

– Jag brukade alltid ha 30 tuggummin i fickan som jag gav bort för att få vänner. I dag har jag få kompisar, men jag har väldigt bra kontakt med dem jag har, säger han.

För fyra år sedan tog Elias studenten och så som tiden dessförinnan hade varit inrutad i scheman vill han nu ha struktur och det mesta i livet noggrant planerat.

Via Region Gotlands försorg kom han ut i daglig verksamhet, först på Ehabs lunchrestaurang och Gotlands katthem, innan han i februari 2015 fick en plats på Biltema i Visby. Där stortrivs han.

– Det är en jättetrygghet att vara här. Jag har byggt en stark relation, de andra säger att jag får dem att skratta och le – då blir man rörd, säger Elias Ekstrand Johansson.

Han hjälper till att packa upp varor på lagret, fylla på i hyllorna och hjälper mer än gärna kunder att hitta rätt.

– Fönsterlås finns på Bygg 46. Är det spik eller skruv de söker säger jag att de kan testa på Bygg 41, 42 och 43, men varuhuset har 19 000 artiklar och jag kan inte allt, säger han.

I våras blev Elias plötsligt svårt sjuk och svullen i halsen och över ögon och kinder.

– När jag skulle äta kändes det som att ögonen skulle ploppa ut, säger han och berättar om den långa kedja av vård som ännu inte är över.

I april röntgades hans blodkärl i Visby med hjälp av kontrastvätska, några dagar senare ringde de från sjukhuset.

– De sa att jag hade en svullnad på brässen och att det är sånt som kan drabba djur, jag undrade om det var en veterinär eller läkare jag pratade med, säger han.

Elias berättar om resorna till Karolinska i Solna, där han första gången fick vänta en vecka för att läkarna skulle gå in med en nål och ta prover ur bröstkorgen, sedan om besked om både godartad och elakartad cancer. Elias själv misstänker att svullnaderna beror på blodproppar och han har mått så dåligt av att inte få besked att han fått åka akut med ambulans till psyket.

– Jag pratar med kurator varje vecka och det har hjälpt mig. Mitt råd till andra är att ta hjälp och prata – hur allvarligt det än är. Så att man inte drar ner sig själv, jag har varit där och vill inte tillbaka, säger han.

Elias är bra på att hitta humor i livet och han bor i egen lägenhet där exakt millimeterordning råder.

– Jag är en ordningsman, säger han själv och flinar i sin Motörhead-tröja och svarta New York-keps.

Fem dagar i veckan jobbar han i daglig verksamhet på Biltema, där han drömmer om att få ett vanligt jobb.

– Han tillför glädje och är duktig på att jobba. Han är en profil och en av oss, säger varuhuschefen Jessica Eriksson.