Polismyndigheten fick motta stark kritik när de valde att ge nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, tillstånd att ha allmänna sammankomster under Almedalsveckan. Allt från allmänheten till jurister gick ut och fördömde polisens beslut och agerande under veckan.

I en debattartikel i Gotlands Tidningar har polisområdeschefen Torbjörn Nilsson nu gett sin bild av händelsen. Den kan du läsa här.

I debattinlägget skriver han bland annat: "Allt ifrån gemene man till inflytelserika debattörer kräver att polisen ska frångå den demokratiska rättsstatens ordning och börja agera utifrån känsla istället för lag. Den dagen vi får en polis som agerar på det viset är vi inte längre en rättsstat. Vi blir då precis den typ av stat och polis som sådana som NMR vill ha."

Eva Bofride, som för tillfället är tjänstledig från sin tjänst som ledarskribent för Gotlänningen, valde att svara på Torbjörn Nilssons debattinlägg. Svaret kan du läsa här.

Hon skriver bland annat: "De flesta jag sett och hört undrar varför nazisterna kan få använda sina tillståndsgivna sammankomster till att störa ordningen och begå brott och ändå få behålla sina tillstånd och få nya nästa gång de begär det. Som om inget har hänt. Det är ingen åsiktsfråga, det är en ordningsfråga."