utebliven elkabel (GT) I går diskuterades Svenska Kraftnäts nej till en tredje gotländsk elkabelförbindelse i riksdagen. Energiminister Ibrahim Baylan (S) sa att det vore ministerstyre av honom att lägga sig i.

Elkabeln har blivit en av årets tunga frågor för gotländska politiker. Som en av de sista punkterna inför riksdagens sommaruppehåll förde riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson (M) en interpellationsdebatt med energiministern.

Jesper Skalberg Karlsson sa att planeringen på Gotland i tio års tid utgått från att den tredje elkabeln skulle bli av. Han påpekade att den ingick i Svenska Kraftnäts planering så sent som i februari i år, innan beskedet från den nya ledningen om att projektet stoppas kom i maj.

– Varför gör två generaldirektörer två helt olika bedömningar när de verkar enligt samma regleringsbrev, sa Skalberg Karlsson.

Ibrahim Baylan sa att det vore ministerstyre om han lade sig i Svenska Kraftnäts beslut. Han påpekade också att moderaterna nyligen motionerat om att affärsverket Svenska Kraftnät mer ska beakta kostnadsmässiga hänsyn:

– Precis det man nu gjort.