Under förra året lät projektet Elbilslandet Gotland bygga 20 laddningsställen på Gotland. Målet är att antalet ska fördubblas innan sommaren. Det innebär att de sammanlagt kommer att finnas cirka 50 laddningsställen på Gotland.

– Förhoppningsvis blir vi klara under juni, säger Jon Malmsten, Solkompaniet och projektledare för Elbilslandet Gotland.

Dessutom finns två snabbladdare i Visby, som laddar cirka 15 gånger snabbare än ett vanligt laddningsställe. Innan midsommar ska ytterligare två finns tillgängliga, en i Hemse och en i Fårösund.

Artikelbild

Kostnaden för en snabbladdare är cirka 500 000 kronor, jämfört med en vanlig laddare som kostar 20-25 000 kronor. Snabbladdning tar 15-30 minuter jämfört med ett par timmar vid normalladdning.

– Det kommer att göra den stora skillnaden om man åker längre sträckor, säger Jon Malmsten.

Under förra sommaren prövade 1 400 personer Elbilslandets elbilar och utvärderingen visar att de flesta är mycket nöjda. Många känner sig dock begränsade av räckvidden, något som årets satsning ska råda bot på. De nya stationerna placeras strategiskt vid utflyktsmål, hotell och stugbyar.

Jon Malmsten hoppas att den utbyggnaden av laddningsinfrastrukturen ska göra att fler gotlänningar satsar på att köpa eller leasa elbilar.

– Det är knepigt att satsa på elbil när det inte finns laddningsställen och vice versa.

Några fler stationer ryms inte inom projektet som avslutas 2016.

– Tanken är att det ska stå kommersiellt på egna ben nästa år.

Snabbladdarna ägs av Vattenfall och övriga laddningsställen kommer att efterskänkas till de utflyktsmål där de placerats.