Stockholms stad har planer på att ställa upp nya betonglejon i innerstaden, men den här gången ska de väga tre gånger som mycket som de nuvarande trafikhindren som Anders Årfelt designat, allt för att stärka skyddet på gatorna från nya attacker. Lejonen ska därmed inte kunna forceras med en lastbil. När Helagotland.se når konstnär Anders Årfelt håller han precis på att färdigställa den gjutform som ska levereras till Skanska i Träkumla i veckan som ska gjuta lejonen. Formen till de stora lejonen började Anders Årfelt att arbeta med i september förra året.

– De lejon som finns i Stockholm nu väger 890 kilo, men de här kommer att väga tre ton. Dessutom kommer de att ha ingjutna rör så att de kan förankras i gatan.

Hur stor beställning Anders Årfelt får från Stockholms stad och var de ska placeras vet han ännu inte.

Artikelbild

| Efter terrorattacken på Drottninggatan kommer Anders Årfelts lejon att placeras ut på flera platser.

– Jag har faktiskt ingen aning om hur många det blir. Men det är en stor och jobbig form som kommer att ligga på en sockel som väger 800 kilo, så att den inte blir alltför grotesk.

– De har sagt att de troligen kommer att placeras ut till sommaren på bland annat gågator, men mer än så vet jag inte. Men så fort Skanska fått formen kan de nog sätta igång att gjuta.

Enligt DN kommer gjutningen i Träkumla att försenas på grund av en beställning av betongväggar från Försvarsmakten, något Anders Årfelt inte fått någon information om.

Hur känner du inför att dina trafikhinder kan ha räddat liv på Drottningatan?

– Jag kunde ju absolut inte drömma om att något så hemskt kunde hända.