Gotland är först ut i landet med att kontrollera återväxt via helikopter. I går var det tänkt att Skogsstyrelsen skulle flyga över ön och göra tillsyn på 80 objekt, men tät dimma över Östersjön gjorde att helikoptern inte kunde lyfta från fastlandet.

– Vi försöker hitta mer effektiva sätt att arbeta, och eftersom Gotland är enda stället just nu som inte har någon snö så var det sagt att vi skulle börja testet här, berättar skogsvårdskonsulent Arne Pettersson.

Ett nytt försök kommer att göras under dagen, och tanken är att man ska hinna med cirka 80 objekt, något som annars skulle ta flera veckor att kontrollera. All utrustning kopplas upp direkt i helikoptern och samlar in nödvändiga uppgifter, samtidigt som skogsvårdskonsulenterna fotograferar markerna.

– Det vi kollar är att skogsägare som anmält att de avverkat skog även skött arbetet med återväxt. Eftersom Skogsstyrelsen är en enda myndighet kan det här leda till att vi får fram ett nytt arbetssätt som fungerar i hela Sverige, säger Arne Pettersson.

Sådan tillsyn görs varje år i varierande grad, och förhoppningen är att det nya arbetssättet inte bara blir mer effektivt utan även mer ekonomiskt.

Om helikoptern inte kan lyfta i dag heller så görs första testet i Stockholm under nästa vecka, för att därefter göra ett nytt försök på Gotland.

– Det ska bli spännande men jag har blivit ombedd att ta med spypåse, säger Arne Pettersson.