Det vildsvin som hittades i en dikesren i Dalhem förra fredagen har fått länsstyrelsen att agera. Under veckan har länsveterinär Agneta Karlsson Norström obducerat djurkroppen och konstaterat att det är ett rent vildsvin utan inslag av tamgris och att den troligen föddes i somras. Det är också konstaterat att vildsvinet blivit påkört. På torsdagen uppmanade länsstyrelsen allmänheten att rapportera in observationer av eller spår efter vildsvin.

– Vi har nolltollerans mot vildsvin på Gotland och vill absolut inte ha en återetablering, säger Mimmi Skog som är handläggare på Naturvårdsenheten.

Det har genom åren förekommit en del korsningar mellan tamgrisar och vildsvin på Gotland som ursprungligen funnits i hägn. Så sent som 2013 sköts ett vildsvin i Kräklingbo som bedömdes vara en sådan.

Artikelbild

| Johan Thomsson, Jägarförbundet.

Johan Thomasson är ordförande i Jägarförbundet och deltog i den spårning som påbörjades direkt efter fyndet i förra veckan. Han menar att mycket talar för att det här vildsvinet har dumpats i dikesrenen.

– Det var ju optimala förhållanden för att kunna spåra, eftersom det var snö. Men vi hittade inga spår i snön över huvudtaget, säger han och tillägger att det inte heller är någon som hört av sig och berättat att de kört på grisen.

– Det är där frågetecknen börjar eftersom inget tyder på att grisen har rört sig där över huvud taget. Att den är påkörd är inget snack om, sedan är bara frågan om den är påkörd på Gotland.

Om vildsvinet bara skulle ha dumpats vid vägkanten är det inte ett skämt som roar honom:

– Har någon gjort det på jävelskap så tror jag inte att de förstår vad de gör. Det hjälper inte direkt situationen med all ryktesspridning som är, säger han.

Frågan om vildsvin är mycket kontroversiell och efter den olagliga inplanteringen av rådjur på Gotland har det funnits en oro att någon även ska plantera in vildsvin på ön. Under perioder har det förekommit rykten om både vildsvin och spår efter vildsvin på ön. Johan Thomsson tror att det oftast handlar om att människor blandar ihop spår från vildsvin och spår från rådjur som kan sparka upp hål i marken i jakt på rötter. Han råder den som ser misstänkta spår att tydligt märka ut dem och sedan ta hjälp av någon som säkert kan avgöra skillnaden.

Länsveterinären Agneta Karlsson Norström vill inte spekulera i om grisen faktiskt blivit påkörd här eller någon annanstans, utan nöjer sig med att uppmana allmänheten att hjälpa åt att se till att Gotland är fritt från vildsvin.

– Det vore en katastrof att få in en vildsvinsstam som smygförökar sig ungefär som rådjuren har gjort, säger hon.