Den 28 mars lämnade M/S Visborg Visby hamn i ordinarie turlista för första gången. Lite mer än en vecka senare är det redan många som hunnit ta sin premiärtur med nya gasfärjan. På Helagotland.se och Destination Gotlands egen Facebooksida har många vädrat sina åsikter om M/S Visborg. Här är ett axplock av kommentarerna som skrivits sedan Destination Gotland-färjans premiärtur:

"Visborg är väldigt fin och rymlig ombord, gick en sväng ombord i lördags. När levereras systern? Och vad blir namnet?" skriver en läsare, och får medhåll:

"Sitter just nu på båten mot Nynäs. Är överväldigad över hur fräscht och öppet det är. För att inte tala om hur ljust det är! Bra jobbat DG!"

Artikelbild

| Adam Jacobsson, försäljnings- och marknadschef Destination Gotland, han menar att resenärernas åsikter om M/S Visborg generellt går i positiva ordalag.

En annan läsare är desto mer kritisk till den nya färjan:

"Väldigt steril båt. Kändes som att vara på ett sjukhus. Fult med alla kåpor bakom tv-skärmarna. Samt, extremt trångt att gå ombord. Vet ej hur de tänkte där alls."

Adam Jacobsson, försäljnings- och marknadschef på Destination Gotland.

– Vi vill att färjan ska upplevas luftig och fräsch. Sedan är det alltid ett ständigt arbete att titta över sådana saker som resenärerna eventuellt anser behöver förbättras. Men att den skulle vara steril är inte den allmänna bilden enligt min uppfattning.

I Facebooktrådarna påpekar läsare även att det är trångt att gå ombord på M/S Visborg.

– Enligt mina uppgifter är det samma mått på nya färjans trappuppgångar som på våra övriga båtar, konstaterar Adam Jacobsson.

Så till den stora knäckfrågan. Rykten säger att knäckebrödet är borta?

– Det är det inte. Generellt är utbudet likadant på alla båtar. Variationerna är extremt små.

Även gällande påtår till kaffet eller ej har rykten florerat.

– Det är ingen skillnad från de andra båtarna. Påtår ingår precis som tidigare, slår Adam Jacobsson fast.

Till M/S Visborg har en ny säkerhetsfilm som visas ombord tagits fram. I samband med att filmen delades på DG:s egen Facebooksida rördes heta känslor upp i tråden som följde.

"Vad i helvete är detta? Var är den gotländska dialekten? Var är 'Säkerhejt ombord' och 'i händelse av nöjdläge'???", skriver en läsare.

– Det viktiga var att rösten skulle vara tydlig och trovärdig. Vi lade ingen vikt på dialekten men tar till oss av synpunkterna, konstaterar Adam Jacobsson, och tillägger att kommande versioner mycket väl kan komma att ha gotländsk speakerröst.

Adam Jacobsson säger att bolaget tagit till sig av de synpunkter som resenärer på övriga färjorna haft.

– Jag har själv åkt med nya färjan och lyssnat på vad folk tycker. Den allmänna bilden är positiv. Den nya färjan är ett stort lyft för oss och vi önskar att det uppskattas av samtliga resenärer, säger han.

Några dagar efter premiärturen tvingades 870 passagerare vänta två timmar på att få komma av färjan. Anledningen var att portarna på bildäck inte gick att öppna.

Söndagen efter kom beskedet om att M/S Visborg tas ur trafiken på obestämd tid. Detta med anledning av strul med fartygets fjärrmanövrerade dörrar.