Det var Jonas som räddade bebisen

Det har gått tre veckor sedan ett litet barn räddades ur vattnet i Visby hamn. Nu träder hjälten fram.– Jag har legat lågt med hänsyn till familjen, säger Jonas Laveryd.

Jonas Laveryd

Jonas Laveryd

Foto: Dennis Pettersson

"De är så tacksamma"2015-11-02 14:56

Det var en helt vanlig varm höstdag i Visby hamn. Jonas Laveryd höll som så ofta utbildning i säkerhet för kollegor inom Destination Gotland. De skulle precis bryta för lunch men han ville först visa en av rederiets räddningsbåtar som låg förtöjd innanför tankstationen på Holmen. När de stod där i båten hejade han på en bekant som gick förbi med sina två barn. Den minsta låg omstoppad i en barnvagn.

– En liten stund senare hörde vi att någon skrek på hjälp. Mina kollegor trodde först att någon skojade, minns Jonas Laveryd.

Ingen såg varifrån skriket kom eftersom en lotsbåt låg framför dem och skymde sikten

– Men det var någonting i skriket som gjorde att jag förstod att det var allvar.

Rätt man på rätt plats

Förutom att Jonas Laveryd arbetar med säkerhet till sjöss jobbar han också ideellt som uppsyningsman inom Sjöräddningssällskapet.

Många har sagt det till honom efteråt, och det är svårt att inte hålla med: Det var rätt person på rätt plats.

Jonas Laveryd minns hur han knuffade sig fram bland sina kollegor på båten och hoppade upp på kajen. Det hade gått upp för honom att det var familjen som precis gått förbi som hamnat i nöd. Kajplatsen utanför tankstationen har ett sluttande slut och Jonas Laveryd förstod snart att det var därifrån skriket kom.

– Efteråt förstår jag att jag gjorde mig redo att hoppa i för jag slängde av mig jackan och mobilen på vägen dit.

När han kom fram till olycksplatsen stod föräldern och det äldre barnet där.

– Jag tittade ned i vattnet och såg barnvagnen. Bara skärmen var över vattenytan.

Jonas Laveryds kollega Martin Jonsson kom strax efter honom och Martin har berättat hur vagnen började tippa framåt och var på väg ned under vattnet när Jonas hoppade i. Han hade ingen flytväst på sig och hade inte ens hunnit få av sig skorna.

– Men jag var aldrig orolig för egen del. Jag badar här med jobbet varje vecka, jag vet var stegarna finns för att ta sig upp.

Bilbarnstol

Jonas Laveryd hade bara en tanke i huvudet, att få barnet över ytan. Han kämpade med vagnen, som var av typen där en bilbarnstol är dockad till underredet. Han kommer aldrig glömma när han såg barnets ansikte dyka upp och hur bebisen slog upp ögonen och öppnade munnen. Han blir tydligt berörd när han berättar om det.

Men det var kallt i vattnet och hans kläder drog honom nedåt. Han kämpade för att hålla sig själv och bilbarnstolen över vattenytan.

Till slut lyckade han komma så nära kajen att barnets förälder och kollegan Martin Jonsson fick tag i vagnen och kunde dra upp den. Han poängterar det flera gånger; att de var flera som hjälpte till.

Andra kollegor hade under tiden larmat ambulans. I väntan på att den skulle dyka upp gjorde de vad de kunde för att få bebisen varm. De tog barnet i en varm bil och tog av kläderna. Det var först då barnet började gråta.– Vi använde filtar och satte på en sådan här på huvudet, säger Jonas Laveryd och pekar på sin mössa med Destination Gotlands logga på.

Ganska snabbt förstod de att barnen skulle klara sig bra. Betydligt tuffare har det varit för den övriga familjen efter händelsen.

– Jag har pratat med dem många gånger. De är så tacksamma för att vi fanns där.

Jonas Laveryd menar att föräldern gjorde helt rätt som inte hoppade i. Då hade kanske ingen sett eller hört dem och allt hade kunnat sluta mycket värre.

Som förälder vet han också hur snabbt olyckan kan vara framme.

– Man släpper greppet om barnvagnen under bråkdelen av en sekund för att hjälpa det andra barnet. Det kan gå så fort.

LÄS OCKSÅ: Bebis räddad ur hamnen efter hjälteinsats

LÄS MER: DG hyllade sina hjältar

När nyfödda barn hamnar under vatten

Förmodligen var det barnets dykreflex som gjorde så att det inte svalde vatten när det hamnade under ytan. Så här skriver Vårdguiden:

"Dykreflexen är egentligen flera reflexer som framförallt innebär att barnet håller andan om det hamnar under vatten, för att hindra att vätska ska tränga ner i luftvägarna. Hjärtat börjar slå lite långsammare och blodet omfördelas för att spara på energi och syre."

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om