Det var när han kom tillbaka efter ledigheten vid jul och nyår som han bestämde sig för att säga upp sig från sin tjänst.

– Det var verkligen inget självklart beslut. Jobbet är otroligt roligt, men jag är ändå entreprenör i generna och det kliar i fingrarna att gå tillbaka till näringslivet. Jag brinner för att jobba operativt, berättar han.

Tjänsten som näringslivschef har varit krävande och tagit mycket även av fritiden.

Artikelbild

| Munkavle. På höstens näringslivsfrukost fick Michael Enlund munnen igentejpad och fick svara ja eller nej med hjälp av röda och gröna kort.

– Jag och många andra har tillsammans jobbat stenhårt och ibland har jag funderat över frågor som "när ska man hinna stanna upp och reflektera?". De första månaderna som kommer nu ska jag tillåta mig att bara vara och umgås mycket med min dotter som har kommit in på en dansskola i Stockholm, säger Michael Enlund.

Du slutar på fredag, hinner du avsluta allt?

– Absolut! Jag har haft flera månader på mig, och det är inte så att jag försvinner från ön. Jag hoppas att jag kommer att jobba vidare med frågor som främjar Gotlands företagsklimat även i framtiden.

Vad har du åstadkommit som näringslivschef?

– Det jag är mest nöjd med är att dialogen mellan regionen och näringslivet är mycket bättre nu. Ett exempel är den nya uteserveringspolicyn och de nya idéerna för Södertorg. Här har verkligen alla inblandade parter varit med och bidragit på ett konstruktivt sätt för att finna breda lösningar. Det är ett helt annat sätt att jobba tillsammans och det är inte enbart tack vare mig. Snarare att vi infört en bra dialogprocess, säger han.

Regiondirektör Peter Lindvall hade gärna sett att Michael Enlund blev kvar som näringslivschef, men insåg tidigt att det slaget var förlorat.

– När Michael nämnde för mig att han skulle sluta frågade jag om det fanns något vi kunde göra för att han skulle stanna, men han var tydlig med att han hade bestämt sig. Duktiga medarbetare har man till låns och jag tror inte på att övertala någon som bestämt sig.

Vad säger du om hans insats på posten?

– Micke har under sina dryga två år drivit på företagsklimatsarbetet internt och varit duktig på att etablera kontakter och samverka med externa parter. Vi har nu ett beslutat program för företagsklimatsarbetet som ska styra oss framåt.

Regionen har nyligen gått ut med tjänsten externt.

– Vi ser fram emot många kvalificerade sökande. Rollen är mycket spännande och vill man skapa relationer och åstadkomma resultat både internt och externt ska man absolut söka, säger Peter Lindvall.