Tina-Marie Qwiberg är odlaren, krögaren och dokumentärfilmaren som i flera sammanhang stuckit ut hakan och gått sin egen väg när det gäller en hållbar livsstil. Nu belönas hon genom att bli årets vinnare av Polarbröds Utstickarpris.

– Det är bara att buga och tacka, säger hon som hade tuffa konkurrenter.

Tina-Marie Qviberg har gjort filmerna ”Bieffekten” och ”Sista skörden” som visats i tv. Nu jobbar hon med ”Efter floden” som blir klar i vår. Filmerna handlar om luften, jorden och vattnet, om hur vi tömmer jorden på resurser och att vi måste lägga om och tänka nytt, tänka på kvalitet istället för kvantitet.

Artikelbild

| Dokumentärfilmaren och odlaren Tina-Marie Qwiberg får Polarpris Utstickarpris för att hon går sin egen väg och visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet.

Hon beskriver sig själv som lite motvals.

– Jag väljer inte de lätta vägarna, utan ifrågasätter och visar möjligheterna att jobba på ett annat sätt med livsmedel, pollinering och vatten. Det blir viktigare och viktigare att inte gå på den vanliga vägen och slösa skiten ur naturresurserna.

Förutom att göra film där hon pekar på ett hållbart sätt att leva, odlar hon maten som hon sedan serverar på restaurangen Gula hönan.

– Jag odlar med naturen, bygger jord i stället för att suga ur den. Jag berättar för mina gäster om en hållbar, hälsosam odling där mikroorganismerna är till för att vi ska få näring i morötterna.

Artikelbild

Styrkan ligger i att se hur allt hänger ihop och inse att vi behöver göra något åt klimatet.

– Vi gör så gott vi kan men politikerna kan inte lägga över allt på oss. De måste ta de obekväma besluten. Jag är störd över att klimatfrågan inte är uppe på dagordningen, säger Tina-Marie Qviberg.