Den enorma jordhögen kan vara olaglig

Visbytravet snyggade till avstjälpningsplatsen och gjorde något av den. Men nu kan hela den enorma högen vara olaglig. Frågan är vems felet är.

Jordhögen, som ligger alldeles öster om Visbytravet, är cirka 100 meter lång och som mest 6 meter hög.

Jordhögen, som ligger alldeles öster om Visbytravet, är cirka 100 meter lång och som mest 6 meter hög.

Foto: Dennis Pettersson

SKADADE NATURVÄRDEN2018-08-31 10:00

En cirka 100 meter lång och som mest sex meter hög jordhög har nu skapat huvudbry för länsstyrelsen på Gotland. Högen, som ligger på Region Gotlands mark i skogen alldeles öster om Visbytravet, har uppmärksammats av länsstyrelsen som nu i ett brev efterlyser en förklaring till vad högen gör där.

Anledningen är att området i skogen utgör alvarmark och att "aktuella naturvärden kan ha skadats". Länsstyrelsen undrar också om det finns marklov för åtgärden.

Visbytravet arrenderar den aktuella marken av regionen och enligt travet är jordhögen en del av en träningsslinga för travhästar som löper genom skogen. Schaktmassor har funnits på platsen länge och den aktuella högen fick sin nuvarande form för cirka ett år sedan. En liten väg har anlagts på högens ovansida för att de som travar ska kunna köra backträning med hästarna.

Länsstyrelsens fråga skickades under tisdagen till Region Gotland men hade på torsdagen inte nått arrendatorn Visbytravet, eller åtminstone inte dess banchef Niclas Malmqvist. Enligt honom har stora jordhögar funnits på platsen i många år, men först förra hösten jämnades massorna ut till en enda stor hög, som då också skulle kunna nyttjas till backträning.

– Högen består av gammalt banmaterial som har blivit över vid banomläggningar på travet. Det har legat avtippat där i 20-25 år, så det har funnits där under lång tid. Förra hösten så snyggade vi till den här högen, men det kanske inte är bra att man snyggar till och gör någonting åt det, säger han.

I samband med att Visbytravet skulle städa upp i området jämnade man alltså ut högen och slog två flugor i en smäll genom att också göra så att högen blev en del av träningsslingan.

– Vi snyggade till det mycket för att folk verkade tro att det var en avstjälpningsplats. Ibland kom det bilar varannan dag dit för att tippa av grenar, gamla gräsmattor och allt möjligt. Vi fick städa upp där emellanåt och det var något vi gärna ville komma ifrån, säger Niclas Malmqvist.

Hur mycket ren jord som högen består av är inte känt. När Helagotland.se besöker platsen sticker det upp både tegelstenar, plaströr, betongrester och armeringsjärn ur jordhögen. Exakt vad högen innehåller är inget som Niclas Malmqvist kan svara på.

Mimmi Skog, handläggare vid länsstyrelsens naturvårdsenhet var den som skickade ut brevet om jordhögen till Region Gotland. Under torsdagen säger hon att man inte fått svar på frågorna om marklov, och regionen som äger marken har ännu tre veckor på sig att svara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om