Buskörning på parkeringsplatser och på mindre vägar i och utanför Visby har enligt polisen på Gotland varit ett problem de senaste åren. Nu kan det dock vara ett minne blott, åtminstone om det blir som öns motorklubbar hoppas. MK Gutarna har nämligen startat ett nytt initiativ tillsammans med Folkrace Gotland, där man kommer att ha kvällsöppet på folkracebanan i Follingbo på fredagar och lördagar mellan december och april nästa år.

– Det här initiativet kommer sig av att en av grabbarna som brukar vara ute och köra på nätterna ringde upp mig och frågade om vi kunde etablera en kontakt. De ville använda folkracebanan, och vi tyckte att det var en jättebra idé, berättar Barbro Ronsten, ordförande i MK Gutarna.

Efter att ha fått tillstånd från polisen landade initiativet i att motorintresserade ungdomar får testköra på folkracebanan under kontrollerade former. I helgen ägde första träningen rum med närmare 70 personer på plats.

Vad hoppas ni att det här initiativet ska få för effekter?

– Tanken är naturligtvis att det ska leda till mindre buskörning inne i stan. Samtidigt är det bra för oss om fler blir intresserade av bilsport, så det är en win win-situation.

Roger Nyd är chef för ordningsavdelningen på Gotlandspolisen, och han hyllar det nya initiativet.

– Jag tycker att det är ett bra initiativ. Man slipper ha dem ute på vägarna och det har varit ett problem för oss. Det har varit en del allvarliga olyckor och då är det bättre att det blir ett initiativ från en motorklubb där de får träningsköra på en inhägnad bana.