Den före detta CIA-medarbetaren Edward Snowden blev världsberömd när han avslöjade de massövervakningar som NSA, den

nationella säkerhetsmyndigheten, genomfört. Efter att ha lämnat dokumenten till olika tidningsredaktioner flydde han från USA och befinner sig just nu i Ryssland.

Det var i samband med att han i december tilldelades Right Livelihood Award, som ibland kallas det alternativa nobelpriset, som de båda gotländska journalisterna började prata om att Gotland borde hjälpa honom.

Artikelbild

| Det var i juni 2013 som den tidigare CIA-anställde Edward Snowden läckte sekretessbelagda dokument som ledde till avslöjandet om NSA:s massövervakning.

– Det här ligger i linje med vad folk tidigare pratat om på Gotland, att ön skulle bli en fristad för förföljda författare, säger Katarina Hedström.

Hon säger att gotländska politiker med olika färg tidigare uttryckt intresse för förslaget om Gotland som fristad.

Genom ett nätverk har en mängd städer i världen, och ett par i Sverige, utsetts till fristäder. De förbinder sig vid att genom stipendier välkomna en författare för att denna under två år ska kunna skriva och få hjälp. En del av författarna söker asyl i landet och får ibland stanna.

– Vi har skrivit det här förslaget som privatpersoner. Vi har tidigare båda varit ordförande i Gotlands journalistdistrikt, säger Katarina Hedström som till vardags arbetar på Sveriges Radio Gotland, liksom Eva Sjöstrand.

Artikelbild

| Eva Sjöstrand

– Jag är medveten om att förslaget kanske inte blir verklighet men det är ett viktigt förslag och vi hoppas det leder till en diskussion i fullmäktige, säger Katarina Hedström.