– Vi vill uppmärksamma folk på att sluta köpa hudvårdsprodukter med mikroplatser, säger Sören Kjellkvist.

De håller just på att packa surfbrädorna med mat, vatten och förnödenheter för att på torsdagseftermiddagen ge sig ut på en två veckor lång paddling – stående.

"Stå upp för Östersjön" är ett samarbete med Baltic Eye, en del av Stockholms universitet. De kommer att ha små håvar på släp efter brädorna för att undersöka hur mycket mikroplaster det finns i Östersjön.

Artikelbild

| Sören Kjellkvist går igenom packningen. Hälften av packningen är vatten och maten betår främst av frystorkat.

Mikroplaster är knappt synliga partiklar som tillsätts i hudvårdprodukter. De fångas inte upp av reningsverken utan raka vägen ut i havet. Plastpartiklarna misstas för mat av exempelvis plankton och är mycket giftiga eftersom de fungerar som magneter och drar till sig miljögifter.

– Det tråkiga är att det är helt onödigt, man kan lika gärna ha sand produkterna för rubbingeffekten, säger Oskar Kihlborg.

Äventyrarna kommer att följa den gotländska kusten norrut till Hallshuk där de planerar att övernatta. Imorgon är planen att paddla över till Gotska sandön.

– Där kommer vi att vänta på bra väder för själva överfarten till Huvudskär. Men det kan lika gärna bli Landsort eller Svenska högarna, det beror på vädret, säger Sören Kjellkvist.

Artikelbild

| Oskar Kihlborn.

Paddlingen beräknas ta nio dagar effektiv paddling, men de har ytterligare fem dagar i reserv ifall de behöver vänta ut vädret någonstans på vägen.

– Jag har legat sömnlös en vecka innan det är fantastiska vädret kom, säger Oskar Kihlborn, glad att äntligen få ge sig iväg efter tre månaders planering.