Nu på tisdag arrangeras för tredje året i rad inspirationsdagen "92 möjligheter" av Tillväxt Gotland tillsammans med bland annat länsstyrelsen och Region Gotland.

Priset Årets eldsjäl ska då delas ut, och tre gotlänningar är nominerade för sitt arbete med att sätta sin hemsocken på kartan.

Malena Bendelin från Väte, Andreas Nypelius från Lokrume och Jennie Olofsson från Norrlanda är de tre nominerade.

Artikelbild

| Malena Bendelin.

Det är allmänheten som sedan i somras haft möjlighet att skicka in förslag på eldsjälar till arbetsgruppen för 92 möjligheter. Juryn, som består av representanter från Region Gotland, länsstyrelsen, Campus Gotland, Geab och Swedbank har sedan valt ut tre nominerade, och dessa utser också vinnaren, som tillkännages på Wisby Strand på tisdag.

– Vi har som utgångspunkt att priset ska lyfta eldsjälarnas gärning som gett resultat för en plats, ort eller företeelse, säger Roger Hammarström, verksamhetsansvarig på Tillväxt Gotland.

Malena Bendelin samt Jennie Olofsson är i år också nominerade till att få priset Årets gotlänning, som delas ut av Gotlands Tidningar.

Förra året blev Allan Båtelsson Årets eldsjäl för sitt engagemang i Hemse.

Artikelbild

| Jennie Olofsson.

Här är nomineringarna:

Malena Bendelin, Väte:

Artikelbild

| Andreas Nypelius.

För hennes arbete med Årets socken Väte och positiva sätt att lyfta fram landsbygdens värden.

Andreas Nypelius, Lokrume:

För hans stora engagemang för vattenfrågan, som pionjär gällande att testa nya odlingar och som ung frisk fläkt i det näringspolitiska sammanhanget.

Jennie Olofsson, Norrlanda:

Bidrar till landsbygdens utveckling med sitt innovativa och ödmjuka sätt att närma sig och se möjligheterna i sin socken.