Som första politiska parti på Gotland blev Miljöpartiet under tisdagskvällen "Kranmärkt". Kranmärkningen är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten.

– I dag är det Världsmiljödagen och årets tema är plast, det är just det vi vill åt. Att välja kranvatten framför flaskvatten är 300 gånger bättre för miljön och 250 gånger billigare, säger Peter Daun, kommunikatör på Region Gotland.

Han delade ut diplom och kranmärket till Miljöpartiets gruppledare Isabel Enström.

Artikelbild

| Lisa Wanneby tar emot dekal och diplom från Peter Daun, kommunikatör på Region Gotland.

– För vår del så kör vi inte med flaskvatten ändå men det är viktigt att lyfta den här frågan och visa att det är en ganska enkel väg att gå för att minimera både koldioxidutsläpp och risk för plast som faller sönder och blir mikroplaster i havet. Under evenemang går det minst lika bra att servera kranvatten ur en sådan här trevlig flaska. Jag förstår inte det där med flaskvatten när vi har ett så bra vatten här i Sverige, det är skillnad i andra länder där man inte har ett bra vatten, säger Isabel Enström.

Kranvattenmärkningen är en del i regionens Spara vatten-kampanj som lett till att förbrukningen av vatten på ön gått ner med i tio procent i jämförelse med ett snitt på fem år.

Vatten är en viktig fråga för Miljöpartiet på Gotland.

– Vatten först har varit vår kampanj länge, människor behöver enklare vägar för förändring och det här är en enkel väg, säger Lisa Wanneby, ordförande för Miljöpartiet de gröna på Gotland.