I veckan har det rapporterats om flera trafikolyckor i samband med väglaget på Gotland. Det har på morgonen och även under kvällstid varit rejält halt.

– Det är fuktig luft som strömmar in från havet och samtidigt är det nästan hela tiden nära noll grader, säger Sandra Andersson, jourhavande meteorolog vid SMHI.

LÄS MER: Bil och traktor i trafikolycka i Visby

Hon säger att det finns flera anledningar till varför det blir så halt. Men ofta är det en generell anledning som gäller.

– Det finns mycket fukt i luften och vägytan kan vara väldigt mycket kallare än vad det är i luften. Så när fukten träffar vägytorna fryser det nästan omgående till is. Då blir det blixthalt, säger Sandra Andersson.

Någon gång under nästa vecka ser det även ut som att det kan bli snö på Gotland. Det är dock oklart om snön kan komma att ligga kvar under en längre period.

LÄS MER: Högtryck på akuten: Så många olycksfall på grund av halkan

– Det är kallare luft som ligger runt Sverige och det ser ut som att det kommer ett område med snö någon gång i nästa vecka. Det kan vara från onsdag och framåt, då verkar det bli snö i alla fall, säger Sandra Andersson.