GT har i flera artiklar beskrivit den utdragna konflikten mellan Sjöfartsverket och räddningshelikoptrarnas besättningar. I går kunde parterna slutligen skriva under ett nytt avtal.

"Efter nära ett års förhandling är nu parterna överens om vilka principer och ersättningar som ska gälla för den flygoperativa personalen inom Sjöfartsverkets räddningshelikopterverksamhet", skriver verket i ett pressmeddelande.

Region Gotlands beredskapschef Christer Stoltz är nöjd med beskedet.

– Jag har inte läst om det ännu, men visst är det positivt för Gotlands del om det är klart när det gäller sjöräddningen. Det ger en ökad trygghet för alla som ibland vistas till havs, säger han.

Några detaljer kring det nya avtalet avslöjades inte i går – men det står uttryckligen att helikoptrarna ska utgå från fem baser, varav en är Visby. Den flyttade flygmaskinen är alltså på väg tillbaka till ön.

Den lär dock dröja omkring två månader, då Sjöfartsverket just nu prioriterar övningsverksamhet i fjällvärlden.

– Vid behov kan vi med kort varsel ombasera en räddningshelikopter från fastlandet till Visbybasen under perioden då den ordinarie Visbyhelikoptern är ombaserad till Kiruna, säger Sjörfartsverkets pressinformatör Daniel Lindblad till GT.

– Det är ett glädjande besked att parterna nu är överens om principerna för ett nytt avtal. Det här visar att den svenska modellen återigen levererar. Sjö- och flygräddningen är viktig för Sverige och avtalet innebär nu att man konstruktivt kan stärka verksamheten framöver, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.