Strax efter klockan 9 på måndagsmorgonen blev det strömavbrott på hela Gotland. Under dagen kom flera prognoser om när strömmen skulle komma tillbaka och Geab sköt upp tiden timme för timme. Vid 12-tiden var felet åtgärdat och vid 12.30 fick flera hushåll tillbaka sin ström. Geabs uppgav att felet var kopplat till ett åsknedslag i Ygne där Gotlands stora kraftstation ligger. Vid 10-tiden sade Jan Karlsson, vd vid Geab, till Helagotland.se följande:

– Det är Gotlandslänken som har gått ner. I nuläget är vår hypotes att felet är kopplat till åsknedslaget, säger han. För flera hushåll kom och gick strömmen under förmiddagen. Men bland annat en gasturbin gick sönder vilket resulterade i att ön åter igen stod hela utan el. Jan Karlsson, vd vid Geab, berättar om dagen.

– Det var nära att vi skulle komma igång. Men då hände det någonting och vi fick börja om med att starta upp elnätet, säger han.

­– Det har varit en knölig dag. Vi har mött många motgångar. Ett sådant här fel borde ha varit klart inom en timme.

Strax innan klockan ett på måndagen hade flera tusen kunder ännu inte fått tillbaka elen.

 

Av de kunder som var strömlösa till följd av det totalavbrott som härrörde från Ygne så var kunder i Kappelshamn de som fick tillbaka strömmen sist. 

 

 

– 14.10 hade de strömmen tillbaka,­ det blev lite senare för dem för att vi hade problem med kommunikationen till den stationen.

Därtill fanns det kunder som var strömlösa för att ledningar hade skadats. Av dessa var var det kunder i Martebo som fick vänta längst på att få elektriciteten tillbaka.

– De berörda i Martebo hade strömmen tillbaka vid 17.10