För den som planerar att fira julen på Gotland men ännu inte har bokat någon resa finns goda chanser att få plats på färjorna, även om det börjar bli lite bråttom. Både torsdag, fredag, lördag och söndag finns personbiljetter kvar från såväl Nynäshamn som Oskarshamn. Bildäck är dock fullt på några av turerna.

– Under fredag och lördag, som är de dagar då flest reser, finns det enstaka passagerarplatser kvar från Nynäshamn, men där ska man ha lite tur om man vill ha med sig bilen. Även från Oskarshamn är fordonsplatserna slut på en av turerna som går på fredagkväll, säger Marcus Kattilavaara, trafikplanerare på Destination Gotland.

Söndagen ser något gynnsammare ut, där det i nuläget finns både passagerar- och bilplatser kvar på flera turer till Gotland.

Vill man åka i motsatt riktning, från Gotland till fastlandet, ska det enligt Marcus Kattilavaara inte vara några problem att få plats på färjorna.

– Det finns platser kvar på alla avgångar från ön. Det är betydligt mindre resande från Gotland innan jul. Där är trycket i stället desto större efter jul, även om det ändå inte ska vara några problem att komma med eftersom resandet blir så utspritt. Det är eftermiddagsturen från Visby till Nynäshamn på annandagen som i nuläget är mest bokad.

Marcus Kattilavaara menar att det faktum att julafton ligger på en måndag är bra ur resandesynpunkt.

– Rent resandemässigt är det bra i och med att resandet blir utspritt före, men framförallt efter jul. Har man inte bestämt var man ska fira jul finns det med andra ord goda chanser att komma till Gotland, säger han.