Det var på debattplats i fredagens Expressen som S-topparna Mikael Damberg och Lena Rådström Baastad bjöd in Centern för att tillsammans ta ansvar för Sverige.

”Vi uppskattar Centern som konstruktiv och ansvarstagande kraft i svensk politik”skrev de bland annat, liksom”blocköverskridande alternativ måste kunna prövas”och hänvisar till att Moderaterna försöker ”gripa makten med SD:s stöd”.

C-ledaren Annie Lööfs reaktion lät inte vänta på sig, på twitter vände hon på steken: ”(S) är välkomna att stödja en alliansregering för att ta ansvar för landet”.

Artikelbild

| DEBATT. Annie Lööf (C) och Mikael Damberg (S) i debatt under Almedalsveckan 2013.

Även partiets lokala frontfigur Eva Nypelius är kallsinnig till Socialdemokraternas invit:

– Ännu ett utspel för att splittra Alliansen och flytta fokus från det dåliga regeringssamarbete de verkar ha med Miljöpartiet, säger hon.

Inte heller lokalt ser Eva Nypelius ett samarbete som framkomlig väg. Hon känner inte igen S i den kalla och hårda politik som hon anser att de driver.

– Ska vi få förändring och utveckling på landsbygden krävs ett starkt och konstruktivt centerparti som förstår vikten av småföretagande, kommunikationer och service på Gotland och över hela landet. Det räcker inte att prata, frågorna måste drivas till beslut.

Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande, menar dock att det är viktigt att pröva blocköverskridande samarbete då Sverigedemokraterna öppnat för att stödja en alliansregering.

– S och C delar många värderingar och båda tar tydligt avstånd för samverkan med SD, säger hon.

Även lokalt har partierna, menar Fohlin, gedigen erfarenhet att leda region, kommun och landsting.

– Samtidigt ser jag inte att Centern har modet att stå upp för lösningar som krävs för en långsiktigt hållbar ekonomi inom regionen, vilket oroar mig, säger hon.

Både Fohlin och Nypelius är dock tydliga med att ingen av dem kommer att gå in i en majoritet som kräver stöd av SD.

– Det viktigaste är en stabil majoritet efter valet utan inflytande av SD, i det kommer jag att söka samarbete och håller många dörrar öppna, säger Meit Fohlin.

Jesper Skalberg-Karlsson, gotländsk riksdagsledamot för (M), är även han måttligt imponerad av S-utspelet och ser det som ett sätt att söka splittring.

– Lokalt skulle det gå bättre att genomföra verkningsfull politik tillsammans med Moderaterna än med Meit Fohlin, säger han.