Det är nu upp till Vänsterpartiet om Stefan Löfven ska bli framröstad av riksdagen som statsminister för en ny S-MP-regering med stöd av Centern och Liberalerna.

Men under dagen lät Vänsterpartiet meddela att de inte är beredda att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven till statsministerposten. Åtminstone inte i dagsläget. För att partiets nej ska bli ett ja kräver de mer inflytande.

– Vi ser problem. Vi är både förvånade och besvikna över hur långt höger ut Stefan Löfven varit beredd att gå. Det skulle bli den mest högervridna socialdemokratiska regering Sverige sett, säger Jonas Sjöstedt under måndagen efter sitt samtal med talmannen.

– Det finns orimligheter som vi först måste hantera, säger Jonas Sjöstedt.

Gotländska politikern Brittis Benzler (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, om beslutet:

– Jag delar Jonas bild. Vi vill inte släppa fram en regering som tycker att Vänstern ska stängas ute.

LÄS ÄVEN: V ställer krav för att släppa fram Löfven

Vad tror du är nästa steg i den har processen?

– Det är svårt att säga. Men jag räknar med att Jonas kommer ha ett samtal med Stefan. Sedan får vi se vad det leder till, säger Brittis Benzler och fortsätter:

– I grunden släpper vi gärna fram Stefan Löfven som statsminister, men inte på vilka villkor som helst. Vi har samarbetat i många frågor under en längre tid. Det här bryter mot en lång tradition och det tycker vi känns väldigt märkligt.