Många trupper valde att komma till ö-spelen på Gotland med egna flygplan. Med mängder av stora Boeing-plan som landade med deltagare till Island Games i helgen hotade bränslet att ta slut på Visby flygplats. Det är Swedavia som tillsammans med Shell Aviation sköter tankningen.

– Man hade gjort en uppskattning av hur mycket bränsle som skulle gå åt under helgen, säger flygplatschefen Gunnar Jonasson.

Den mängden visade sig vara en felberäkning. När planen tankade mer än vad personalen hade bedömt gick information snabbt ut till berörda flygbolag att Visby flygplats hade begränsad möjlighet att tanka.

Artikelbild

| Fullt. Ett plan på väg till Umeå fick gå ner på Bromma för att tanka. Inför den stora anstormningen av flyg och resenärer under helgen har Visby flygplats fyllt på.

– I en nödsituation som skogsbränder och annat kan vi inte sälja helt slut, säger Gunnar Jonasson.

Piloterna uppmanades att i första hand välja andra flygplatser att tanka på.

Bränslet räckte för att samtliga plan till Island Games skulle kunna återvända till sina hemdestinationer, efter att de släppt av sina passagerare i Visby. Men ett inrikesplan tillhörande bolaget BRA drabbades.

– Ett flygplan till Umeå fick gå och tanka på Bromma. De fick så att de tog sig till fastlandet och fick fylla på där, säger Gunnar Jonasson.

Artikelbild

| Rekord. 10 000 passagerare kommer att passera Visby flygplats mellan fredag och söndag.

Han beräknar att det under den gångna helgen gick åt lika stor mängd flygbränsle som det normalt gör under tre veckor.

Flygplatsen laddar nu om inför att idrottarna ska bli hämtade av sina flygbolag. I onsdags kom tankbilar med Destination Gotlands färja, för att bränslet ska räcka till anstormningen den kommande helgen.

Artikelbild

– I framtiden ska vi kunna lagra mer flygbränsle. Under tiden har vi sedan ett halvår en mobil anläggning, en trailer på 60 kubikmeter, säger Gunnar Jonasson.

De två kommande dygnen fredag till söndag blir ett eldprov för Visby flygplats. Samtidigt som deltagarna i Island Games ska hämtas anländer tusentals besökare till Almedalsveckan som börjar på söndag.

Artikelbild

– Vi närmar oss 200 starter och landningar fredag till söndag. Vi har runt 10 000 passagerare att hantera under helgen, säger Gunnar Jonasson.

Det blir nytt rekord under flygplatsens 75 år och på sina fem och ett halvt år som flygplatschef har Gunnar Jonasson aldrig varit med om en sådan intensiv period.

Artikelbild

– Det blir maxat, säger han.

Under lördagen kommer, förutom ökad arbetsbelastning för flygledarna i tornet, också passkontrollen att märka av det stora antalet resenärer. Tillfälliga säkerhetskontroller byggs upp för att klara alla resenärer som på kort tid ska passera för att hinna med sina plan hem.