CMP (Copenhagen Malmö Port) kommer att hyra en bogserbåt den här säsongen. På så sätt ska problemet med inställda anlöp på grund av dåligt väder minska.

– Gränsen går vid tolv sekundmeter. Förra året ställdes 15 anlöp in på grund av att det blåste för mycket. Jag tror att vi kunde ha fått in minst hälften av dem till kaj om vi hade haft tillgång till en bogserbåt, säger CMP:s terminalchef Henrik Ahlqvist som räknar med att drygt 7 000 passagerare missade besöket i Visby på grund av vädret förra säsongen.

Med hjälp av bogserbåt ökar säkerheten vid angöring i vindar som ligger kring maxgränsen. Henrik Ahlqvist påpekar att det är mer regel än undantag att hamnar har tillgång till bogserhjälp.

Problem med vädret är störst i början och slutet av säsongen. Förra året ställdes tre anlöp in i juni, två i augusti och övriga tio under september och oktober.

Tanken är att bogserbåten ska vara på plats i Visby till säsongsstarten. Första anlöp görs av Ocean Nova den 21 april.

– Vi kommer att hyra bogserbåten under försäsong och eftersäsong, då behovet är störst, säger Henrik Ahlqvist.

Till säsongen 2019 är 103 anlöp bokade. Henrik Ahlqvist beräknar att 110 000-120 000 kryssningspassagerare kommer att besöka Visby.

– Utöver en bogserbåt är det inga större nyheter för säsongen. När två kryssningsfartyg ligger inne samtidigt har vi sett att parkeringen för bussar inte räcker till. Det ska vi ordna, och dessutom ska skyltningen över gångbron förbättras, säger Henrik Ahlqvist.