Boendet, som frivilligorganisationerna Röda Korset, Rädda Barnen, Svenska kyrkan och Stadsmissionen tillsammans står för, kostar 20 000 kronor i månaden. Det har plats för 40 personer åt gången och har rum av olika storlek. Det är självhushåll som gäller.

Av säkerhetsskäl kommer man inte att berätta var boendet finns.

– Det var en del trakasserier och hot förra vintern när de bodde vid Axelsro och därför har vi bestämt att hålla det hemligt.

Artikelbild

| Boendet på Axelsro förra vintern.

De människor, främst från Rumänien, som vill bo på det nya stället ska liksom förra vintern betala hyra per säng. Grundhyran är på 20 kr/natt.

– Det är under förutsättning att det är fullt. Bor det färre personer där måste vi ta ut högre hyra för att klara kostnaderna, säger Annamaria Bauer.

Den här vintern behöver man inte checka in och ut varje dag utan kan hyra för två veckor upp till en månad.

Region Gotland är inte med och finansierar huset. Regionen betalar däremot Annamaria Bauers tjänst som samordnare.

Annamaria Bauer säger att boendet erbjuder tak över huvudet men ingen lyx. Hon får ibland höra från gotlänningar att om vi erbjuder för fint boende så ökar antalet EU-migranter på ön.

– Det här boendet gör inte att det kommer fler men det innebär att de som är här klarar vintern utan att bli sjuka.

Frivilligorganisationerna fortsätter samarbetet för EU-migranterna genom Operation Vinternatt och frivilliga därifrån kommer att finnas på boendet för att ta emot hyrebetalningar och svara på frågor.

Just nu finns det runt 40 personer som tigger på Gotland. Den siffran har varit relativt konstant hela tiden och kommer att förbli så framöver, tror Annamaria Bauer. Anledningen till att siffran inte ökar är att det inte finns fler platser utanför affärerna att sitta och tigga på. Då och då kommer det nya migranter till Gotland men de ger upp ganska fort och återvänder till fastlandet, säger Bauer.