Hampus Jarhede och Oskar Lövbom läser biologi och geovetenskap vid Umeå universitet. Som enda svenska projekt har de deltagit i en internationell tävling, Quarry life awards, med drygt 100 deltagare världen över som arrangeras av Heidelberg Cement där fabriken i Slite ingår. På Gotland har Hampus och Oskar tagit fram metoder för hur man kan värna de drygt 140 arter solitärbin som lever bland annat i kalkstenstäkter. Flera av arterna är rödlistade och starkt hotade.

I onsdags blev det klart att studenterna vunnit deltävlingen i norra Europa.

– Det är så klart himla kul och ingenting som vi vågat hoppas på, säger Hampus Jarhede.

Artikelbild

Tävlingen gick ut på att gynna den biologiska mångfalden runt täktmiljöer och Hampus och Oskar får dela på 50 000 kronor. De menar att naturvärdena som med deras metoder kan ökas är värda ännu mer.

– Bina är de stora vinnarna. Cementa kommer att applicera en del av de metoder som vi har tagit fram även internationellt, säger Hampus Jarhede.

Cementa och moderbolaget Heidelberg Cements forskningstävling Quarry Life Award har även en internationell deltävling med en annan jury där det gotländska projektet deltar. Där kan studenterna vinna 300 000 kronor att dela på. Vinnarna presenteras i Bryssel den 5 december.

När prissumman från vinsten i Stockholm delats ut tänker de fira:

– Vi har sagt att vi kommer att unna oss en fika i alla fall, säger Hampus Jarhede.