Larmet gick vid 17.50 – det som hänt var rena skräckscenariot. En brand hade utbrutit på en nattklubb, många ungdomar var instängda i den brinnande lokalen.

– Vi genomför en övning med ett 70-tal inblandade. Det handlar om prehospitalt mottagande, alltså hur de inblandade ska agera i en situation med många skadade, säger Christer Stoltz, beredskapssamordnare.

Innan larmet gick var detaljerna om vad som skulle ske hemliga för de inblandade. Övningen påminde mycket om vad som beskrivits som ett värsta scenario. En stor olycka en bra bit från Visby, för att simulera detta dröjde det också innan räddningstjänsten var på plats. Brandmän stationerade i Hemse och Kräklingbo anlände vartefter övningen fortskred.

Artikelbild

– Tillgången på ambulanser är som bekant begränsad på Gotland. Tanken här är att ge sjukvård på plats och prioritera vilka som ska transporteras, säger Christer Stoltz.

Omkring 20 ungdomar hade tagits in för att spela skadade, den yngsta bara 14 år.

– Det är alltid speciellt för personalen när det handlar om unga människor, så de lär ha reagerat när de kom hit, säger Christer Stoltz.

De som spelade instängda nattklubbsbesökare gjorde också stort väsen av sig. De som fördes ut levde sig in i rollerna som chockade personer.

Artikelbild

– Jag har fått en kotkompression. Det beror på att jag hoppat ut från fönstret på andra våningen, säger Cecilia Widahr.

Hon var i en grupp av fyra personer som skulle ha hoppat ut genom fönstret.

Artikelbild

Lyckligtvis var allt bara en övning.