Under lördagen besökte hypnotisören Erik Olkiewicz Wisby strand och mässan "Gott liv" med sin hypnosshow. Flera frivilliga klev upp på scen och efter bara några minuter så hade han fått flera personer att, under hypnos, ligga på golvet utan att förmå resa sig upp.

Erik Olkiewicz räknade ned från fem och intalade deltagarna att de var fastlimmade vid golvet och att de inte kunde resa sig upp förrän han rörde vid deras panna.

För att testa om deltagarna verkligen var under hypnos erbjöd han dem först 100 kronor och slutligen flera tusen kronor för att resa sig.

Artikelbild

| Hypnotisören Erik Olkiewicz lockade till många skratt under sin show på Wisby strand.

– Du får 3 000 kronor om du reser dig. 3 000 kronor, det enda du behöver göra är att resa dig upp.

En av de som visade sig vara mottagliga för hypnosen var Christina Larsson från Fårö.

– Det blev så starkt. Man blev helt fastlimmad och jag kunde inte komma upp. Jag behöver pengarna men det gick inte. Det var jättemärkligt, säger hon efter showen.

Även besökaren Eva Johansson hamnade i ett hypnotiserat tillstånd.

Artikelbild

| Christina Larsson kunde inte öppna sina ögon efter att Erik Olkiewicz sagt att det inte gick.

– Det var skumt. Jag kände mig inte hypnotiserad fast jag insåg att jag var det när jag började gunga. Det var inget som var obehagligt, jag kände mig helt trygg hela tiden och jag minns allt som hände, säger hon efter showen.

Erik Olkiewicz fick även några av deltagarna att glömma bort var de hade sin mun, samt att tro att de inte längre kunde öppna sina ögon.

Artikelbild

| Masshypnos på Wisby strand.

– Alla människor går att hypnotisera, eftersom alla människor går att påverka. För om du inte var mottaglig för påverkan, hade du aldrig kunnat lära dig saker. Det här är anledningen till varför reklam fungerar. Reklammakarna trycker på våra känsloknappar, som rädsla, trygghet och skönhet, säger han.

Innan han fick personerna att lägga sig ned ställde han sig framför dem och sa "känn det här" och knäppte med fingrarna. Men exakt vad han gjorde vill han inte avslöja.

Artikelbild

| Eva Johansson hade svårt att dricka vatten då hon, under hypnos, "glömde bort" var munnen satt.

– Det jag vill få folk att göra är att känna och inte tänka, jag vill få bort den delen som sitter och analyserar, säger han.

Under lördagen förlorade han inga pengar men han medger att det har hänt under tidigare föreställningar.

Artikelbild

| Erik Olkiewicz lockade många till skratt med sin hypnosshow.

– Ja, jag har blivit av med pengar men man får försöka läsa av personerna så att det inte sker, säger han.

Erik Olkiewicz använder även sina kunskaper till att hjälpa andra. Han undervisar i hypnos i Stockholm och har arbetat som coach och Master Practitioner i Neuro-Lingvistisk Programmering, NLP. NLP är vetenskapen om hur man använder hjärnan på bästa sätt för att åstadkomma de resultat man vill uppnå.