Helagotland.se har tidigare rapporterat om den segdragna process angående miljöprövning på Tofta Skjutfält. En gammal överklagan från dåvarande Gotlands kommun gör att det i dag bara är möjligt att använda halva skjutfältet. I och med upprustningen av försvaret på Gotland vill Försvarsmakten kunna utnyttja hela skjutfältet.

Under fredagen besökte Sveriges arméchef Anders Brännström Gotland, och han fick då flera frågor om processen kring Tofta skjutfält.

– Det är en krånglig hantering av sådana här ärenden som kan behöva ses över. Det är en byråkrati som är långsam. Samtidigt måste vi ha respekt för processen, och vi kommer inte att bidra till att den blir ännu mer utdragen, säger han.

Artikelbild

LÄS ÄVEN: Dödläget på Tofta kan få en lösning

Anders Brännström berättar att man redan påbörjat förberedelserna för en ny ansökan om miljöprövning för hela skjutfältet. Den kommer att skickas in så fort den nuvarande processen är avgjord. Häromdagen beslutade även riksdagen om ett betänkande till regeringen att snabba på processerna angående miljöprövningar för övnings- och skjutfält.

– Det vi kan göra är att se till att ha ett så bra beslutsunderlag som möjligt när vi skickar in den nya ansökan.

Hur viktigt är det att ni kan nyttja hela skjutfältet när den nya stridsgruppen kommer på plats 2018?

Artikelbild

– Det är jätteviktigt. Vi behöver ha hela skjutfältet för att få ut den maximala effektiviteten av stridsgruppen.

Stefan Pettersson, chef för stridsgrupp Gotland, fyller i:

– Tofta skjutfält kommer att vara som vårt verkstadsgolv, om man ska använda en metafor.

Är ni oroliga för att processen inte kommer att vara avgjord i tid?

Anders Brännström:

– Jag kan vara orolig på ett sätt, i och med den långsamma byråkratin. Jag är ganska otålig, så på det sättet kan jag känna en viss frustration. Samtidigt är jag en optimist i grunden, så jag tror att det kommer att lösa sig.

Stefan Pettersson:

– Det är klart att jag kan fundera på vad som händer om det inte är löst, men jag kan bara planera utifrån de förutsättningar som finns. Det går inte att bli frustrerad över lagar och förordningar.

Om det fortfarande bara går att nyttja halva skjutfältet när stridsgruppen är på plats på Gotland kan det komma att få en del konsekvenser, berättar Stefan Pettersson.

– Då kan det bli så att vi får åka till fastlandet för att öva, vilket blir både dyrare och krångligare. Vi kan fortfarande göra en del saker på halva skjutfältet, men det blir inte lika effektivt för soldaterna att öva på den lilla ytan.