Vid en helt fullsatt ceremoni i klosterruinen vid Roma kungsgård firades nationaldagen på onsdagen. Under firandet fick publiken bland annat se ett smakprov ur Romateaterns kommande uppsättning av "Sommarnattens leende", man fick lyssna till sång av Lee Gotvik och man bjöds på ett flertal olika tal. Bland annat pratade regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) tillsammans med landshövding Cecilia Schelin Seidegård om att vi ska vara stolta över Sverige.

– Vi har ett Sverige att vara stolta över, vilket jag tycker är bra att komma ihåg en dag som denna. Sverige är till exempel ett av världens absolut tryggaste länder, sade Meit Fohlin.

Under firandet i Roma välkomnades även 128 personer bosatta på Gotland som nyligen blivit svenska medborgare.

Artikelbild

| Familjen Ashmen från Oregon välkomnades som nya svenska medborgare under nationaldagsfirandet.

– Jag hoppas att alla dessa känner sig välkomna här på Gotland, och jag vill rikta ett varmt tack till alla som visar att Gotland är ett fantastiskt ställe att bo på, sade Meit Fohlin i sitt tal.

Bland dem som blivit svenska medborgare under det senaste året finns familjen Ashmen, bestående av Jesse, Krista, Eleri, Adalyn och Evangeline. De flyttade från Oregon i USA till Sverige, och hamnade på Gotland för sex år sedan. Nu bor de i Visby och arbetare som lärare. När de under nationaldagsfirandet fick frågan vad som är det svenskaste de visste svarade Krista Ashmen:

– Att fika utomhus med smörgåstårta.

Familjen fick även frågan om det är något de saknar från sitt tidigare hemland, vilket fick Jesse Ashmen att utbrista:

Artikelbild

| Lars Kruthof från Gotlands museum berättade om utgrävningar som gjorts kring klosterruinen i Roma.

– Jag saknar låga bensinpriser.