För att minska besökarnas kostnader för boende under Almedalsveckan arbetar regionen nu i ett planeringsstadie med att kunna erbjuda sovplatser i skolor och idrottssalar.

– Almedalsveckan får i många fall kritik för att kostnaderna har ökat, säger Mia Stuhre, projektsamordnare för Almedalsveckan.

Totalt handlar det om cirka 150 sovplatser som regionen kommer att kunna erbjuda.

Artikelbild

| Många besöker Visby under Almedalsveckan.

– Det är tänkt som ett komplement för de som inte ställer så höga krav på sitt boende. För några hundralappar får man tak över huvudet och tillgång till toalett och dusch, säger Mia Stuhre.

Hon tror att det kommer att finnas en efterfrågan på dessa sovplatser där man själv får ta med sig exempelvis liggunderlag och sovsäck.

– Även som liten organisation eller förening ska man ha möjlighet att hitta boende, säger Mia Stuhre.

De funderar också på möjligheterna att, i likhet med Medeltidsveckan, erbjuda camping på alternativa platser.

Artikelbild

| Mia Stuhre, projektsamordnare för Almedalsveckan.

– Vi tittar på möjligheten att göra något liknande som deras camping på Galgberget, säger Mia Stuhre.

Ett annat alternativ för att sänka kostnaderna skulle kunna vara att anordna en gemensam parkering utanför Visby innerstad, exempelvis vid Oscarsstenen.

Tanken är då att man ska kunna bo utanför Visby, parkera bilen vid Oscarsstenen och sedan kunna ta sig vidare till Almedalen med någon form av transport som går i skytteltrafik.

När det gäller markhyror för montrar under Almedalsveckan så tycker inte Mia Stuhre att det är för dyrt.

– Nu kan du bestämma själv exakt hur stor markyta du vill ha. I år var det en organisation som hyrde en kvadratmeter, det kostade 225 kronor för en dag, säger hon.