– Vårt arbete påverkas av vad som har hänt i Stockholm, Manchester och övriga omvärlden den senaste tiden – vi tar med det i planeringen. Men hotbilden har inte förändrats jämfört med förra året. Säkerhetspolisen har varit här i två dagar nu och vi upplever att vi har en bra planering. Det känns tryggt och stabilt, säger Annika Eriksson, polismästare och kommenderingschef Almedalen.

Hur påverkar Nordiska motståndsrörelsens närvaro ert arbete under Almedalsveckan?

– Vi gör bedömningar om hotbilden hela tiden, säger Annika Eriksson.

Varken säkerhetspolisen eller polismyndigheten vill kommentera hur många poliser som kommer att finnas på plats under veckan eller närmare hur de kommer att arbeta.

– Vi tittade på fordonsbegränsningar och avspärrningar redan innan attentatet i Stockholm och det kommer bli begränsad framfart i innerstaden. Man kan säga att det är en höjd säkerhetsåtgärd, men det räcker att handbromsen på ett fordon släpperoch rullar in i en folkmassa – det här gäller inte bara i ett terroravseende, säger Jonas Fredriksson, kommissarie och polisinsatschef Almedalen.

– Terrorhotnivån i Sverige ligger just nu på en trea på den femgradiga skalan. Vi måste vara så förberedda som det någonsin går utan att tumma på öppenheten, säger Annika Eriksson.

– Vi försöker tänka nytt hela tiden och testar nya tekniska lösningar för att hålla oss på tårna. Vi kommer troligtvis använda kameraövervakning och drönare, så vi kan följa vad som händer på flera platser samtidigt. Det öppnar även möjligheter för oss att följa vissa händelseförlopp i efterhand. Målsättningen är att få kameror på plats, men det är inte säkert att det blir så, säger Jonas Fredriksson.