Polisen använder bevakningskameror i innerstaden, Almedalsparken och Hamnområdet. Extra betonghinder står redo vid Hamnrondellen och ett trästaket separerar Almedalsscenen från publikplatserna. Poliser ska vara beväpnade med automatvapen. Drönarförbud råder likt förra året, men nu finns det även tillstånd för att kunna störa ut dem med signaler. Sammantaget säger dock polisen att beredskapen inte skiljer sig så mycket jämfört med tidigare.

– Det som är nytt för i år är kameror som är uppsatta på olika platser och det finns poliser som bär förstärkningsvapen för att de ska kunna ingripa på en gång, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Terrorattentaten i Europa finns i säkerhetstankarna och hon nämner Nice, Paris och Stockholm.

Artikelbild

| Kameraövervakning. Tydligt markerade kameror med vidvinkellins sitter uppe i Amedalsområdet.

– Vi följer det som händer i omvärlden och på Drottninggatan, säger Towe Hägg, men pekar inte ut något specifikt hot.

– Hotbilden är en sådan som vi från polisen inte talar om, vi kommunicerar att vi gör vårt arbete men under det arbetet är vi inte kommunikativa utåt, säger hon och tillägger.

– Terrornivån är på den nivån den har varit ett tag och det är inte vi som sätter den.

Att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har bokat markplats i Visby från och med fredag, finns även med i beredskapsplanerna.

Artikelbild

| Barriärer. Betonghinder som kan kopplas ihop står uppradade i hamnområdet.

– Vi vet om vad som händer och tittar på tidsgivna demonstrationer, sedan måste vi också ha en beredskap om något oväntat händer, men det har vi alltid under alla dagar under polisarbetet och även här på Almedalsveckan, säger Towe Hägg.

En tidsgiven demonstration är fredagens mångfaldsparad som anordnas av RFSL, en organisation för hbtq-personers rättigheter.

Artikelbild

– En taktik som Nordiska motståndsrörelsen använder är att filma under själva arrangemanget, för att senare punktmarkera personer. På riksnivå måste RFSL ha egna väktare för att känna sig trygga och de har de inte råd med, därför har de behövt banta ner programmet och ställt in två, tre evenemang, säger Eric Fugeläng från RFSL Gotland.

Paraden arrangeras från lokal nivå och använder inga vakter för paraden, men för att öka tryggheten använder de 20 funktionärer från Friskis och Svettis.

Artikelbild

– Det är personer som kan dela våra värderingar, men som inte har en verksamhet som står i konflikt med Nordiska motståndsrörelsen, säger Eric Fugeläng.

Enligt honom har det aldrig varit aktuellt att ställa in den traditionella paraden.

Artikelbild

– Vi kan inte backa på grund av NMR, säger han.

Likt tidigare år ansvarar polismyndigheten för att lagar och ordning hålls under veckan och den gotländska polisen förstärks med resurser från fastlandet. Ansvaret för säkerheten vid varje evenemang ligger på respektive arrangör. Förutom användningen av trygghetsvärdar och funktionärer har säkerhetsföretag och vaktbolag förstärkt sin närvaro för årets Almedalsvecka.

– Det är mer det här året än vad det har varit. Det ökar varje år så det ligger i led med det, säger Tommy Akkanen, avdelningschef för Securitas extra bevakning.

Som väktare arbetar de bland annat med framkomlighet och tillgänglighet, men även säkerhet.

– Vi har både dagbevakning och nattbevakning, vid event, olika debatter och tillträdespunkter där man kör in med bilar. Att allt ska ske på ett säkert sätt. Det är rullande schema hela veckan, dygnet runt. Inte bara i Visby stadskärna utan även runt omkring, säger Tommy Akkanen.

Även säkerhetsföretaget 2secure har stärkt bevakningen.

– Jag tror att riskmedvetenheten har ökat utifrån de förändringar som har skett i samhället, i och med händelserna på Drottninggatan i Stockholm och sedan tidigare i Bryssel och Paris, säger Daniel Isberg, försäljningschef på 2secure

De arbetar med rådgivning och förebyggande säkerhet, men även på plats i form av vakter, personskydd och sjukvårdare. Efterfrågan på deras säkerhets- och sjukvårdstjänster har ökat för varje Almedalsvecka.

– Almedalen är en exponerad plats och det har skrivits lite i medierna om de olika grupper som har fått tillstånd. Det ökar fokus på medvetenheten, säger Daniel Isberg.