I våras tog Gotlands politiker beslutet att på försök låta krogarna i Visby ha öppet till klockan 03 istället för 02. Sju krogar gavs tillstånd att mellan veckorna 24 till 33 ha öppet en timme längre än vanligt. När beslutet togs bestämdes även att försöket skulle utvärderas med hjälp av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

– Det fanns en farhåga inför det här testet att våldsbrotten skulle öka eftersom det handlar om en riskmiljö. Många av våldsbrotten sker nattetid och i krogmiljö, säger Magnus Holmén, polischef på Gotland.

När alkoholforskarna Mats Ramstedt och Thor Norström på måndagen presenterade delar av utvärderingen kunde man konstatera att det inte fanns några skäl till den oro som Magnus Holmén beskriver.

Artikelbild

– Vi har jämfört antal polisrapporterade våldsbrott nattetid mellan veckorna 24 och 33 sommaren 2014 med motsvarande veckor under perioden 2010-2013. Resultatet visar att våldsbrotten minskade med 74 procent sommaren 2014, säger Mats Ramstedt.

Siffrorna togs emot med glädje av polisen, regionen och krögarföreningens ordförande Magnus Larsson.

– Det här är väldigt positiva resultat. Vi förväntar oss nu att politiken tar beslut om att det här blir permanent. Givetvis måste det dock de krogar som vill ha öppet till 03 ha de rätta förutsättningarna, säger Magnus Larsson.

Vad ser du som den största anledningen till att testet fallit så väl ut?

Artikelbild

– Vi har en nära dialog med de ansvariga poliser som är ute på fältet. De är exempelvis med på Krögarföreningens möten. Det handlar om samarbeten och samverkan. Sedan tror vi att den spridda hemgången som de olika öppettiderna leder till är något som leder till mindre bråk.

Även regionstyrelsens ordförande Åke Svensson var positiv till resultaten av utvärderingen och såg det utökade preventiva arbetet som en stor del av framgången.

Artikelbild

| Arkivbild

– Man kan konstatera att det här har fungerat. En stor del sommarens framgång ligger i hur samarbetet mellan polis och ordningsvakter mobiliserats. Nu kommer det göras en värdering av det här, och sedan blir det en vanlig politisk process besluta om hur vi gör sommaren 2015, säger han.

Från polisens sida är man positiv till en fortsättning även kommande somrar.

Artikelbild

– Jag är positiv så länge det är ordning och reda. Blir det fler våldsbrott måste man titta på det. Den här utvärderingen är ingen absolut sanning, men fortsätter det så här är jag positiv till 03-öppet, säger Magnus Holmén.