Föregående år blev kostsamt för Räddningstjänsten på Gotland. Främst är det kostnader för RIB-organisationens nya avtal som dragit iväg, ”Räddningstjänstperson i beredskap”.
Dessutom har räddningstjänsten haft fyra vakanta tjänster från maj till december, vilket också genererat övertid.
Under året räknar man med att anställa två till fyra heltidsbrandmän. Rekryteringen till personer i beredskap är dock alltjämt besvärlig och under året har nio deltidare sagt upp sig.
Dick Svennefelt är chef för Räddningstjänsten på Gotland, han säger att främst två punkter i det ekonomiska utfallet överraskar honom:
– Övertidskostnaden är inte normal liksom lönerevisionen för åtta månader som vi inte fått centrala medel för. Det är kostnader som står ut. Dessutom kostnader för två utredningar som politiken ville ha gjorda.
En tung ekonomisk post som inte i första hand är av administrativ art är de många haverierna av fordon. Tillsammans med nyrekryterad kompetens i verkstaden uppgår kostnaden till en kvarts miljon.
– Under många år har vi köpt begagnade fordon för att hålla nere kostnaderna, det börjar slå tillbaka nu, säger Svennefelt.
Fjolårets enskilt största räddningsinsats gjordes vid branden på Cementa i Slite i maj, vilken drog stora resurser under tre dygn. Det innebar digra kostnader på såväl heltidssidan som för personal i beredskap då större händelser aldrig finns med i budget.
Insatsen blev dock lyckad, anläggningar i närområdet kunde skyddas och fabrikens produktion kunde fortgå utan avbrott.