Det strålar om Emma Serner, 25 år, och Andrea Guerra, 29 år. Under torsdagen anlände kartongerna med deras framtida dröm – 26 000 vinplantor som ska odlas på fem hektar prima jord i Hamra.

– Det känns lite som julafton, säger Emma Serner förtjust, när hon plockar fram en vinranka ur en av alla kartonger som just nu står uppställda i vardagsrummet i mammas sommarhus.

– Det ligger mellan 300 och 400 plantor i varje kartong. De har färdats från Italien och ser jättefina ut.

Artikelbild

| Planteringsgaffel är ett klassiskt redskap från Italien för att få ned plantorna i jorden.

Men, vi tar det från början. Emma Serner från Stockholm har varit på Gotland alla somrar hon kan minnas. På 70-talet köpte hennes mormor huset i Bertelsmässe, Hamra. Efter några års butiksjobb bestämde sig Emma för att bli sommelier. Det blev en tur till Toscana för praktik på en vingård 2016. På gården jobbade Andrea Guerra som produktionschef. Redan efter tre dagar blev de kära och började planera en framtid tillsammans.

– Det var meningen att jag skulle stanna i två månader, men det blev ett år, skrattar Emma

Andrea Guerra är oenolog, alltså expert på läran om vin och dess tillverkning.

– Jag har alltid varit intresserad av vin, berättar Andrea.

– Sedan jag var 10 år har jag tillverkat vin med min far i Salerno. Det var ingen stor produktion utan för husbehov.

Idén att starta en egen vingård på Gotland föddes på Autobahn i Tyskland, berättar Emma.

– Vi skulle åka hem över jul och spånade idéer. Jag sa att vi kanske kunde odla vin i Hamra. Men Andrea var skeptisk. Han undrade om kvaliteten på jorden, antal soltimmar och så vidare. Jag började googla. Till slut sa han: "Aha, det kan funka".

Paret tog kontakt med grannen i Hamra för att höra om de fick arrendera mark. Han sa ja direkt.

– Han är vårt största fan, säger Emma och Andrea.

– Det är ju ändå ett ganska udda förslag, men han tvekade aldrig och nu är han mer som en i vårt team.

Vinplantorna är framtagna för att klara det nordiska klimatet. För Emma och Andrea har det också varit viktigt att det ska bli ett Krav-vin med så lite påverkan på miljön som möjligt. Vintillverkning blir det om ett par år i grannens ladugård.

– I år satsar vi på plantering. Vi har bjudit in alla i socknen och grannsocknar att komma och titta och hjälpa till om de har lust, berättar Emma.

Paret kommer att pendla fram och tillbaka till Stockholm under en tid. Men 2020 bosätter de sig i Hamra för att jobba heltid med sin dröm.