Det var i mitten på juli som rektor Eva-Karin Rönnfors fick beskedet om den snabba evakueringen. Någon ny skola i Västerhejde blir det inte, men lokalerna måste under hösten byggas om. Ventilation och byggnader är undermåliga.

– De är slitna, på väg att bli utdömda. Västerhejde skola blir kvar, men det går inte att trycka in fler barn, säger hon.

Den här veckan startar renoveringen och under tiden är lösningen att bussa de äldre eleverna, i årskurs tre till sex, till Visby och Christopher Polhemgymnasiets gamla lokaler. Deras skolbänkar, och en hel del annan material, har åkt flyttbil. I går morse tog eleverna för första gången bussen till Visby.

Artikelbild

| Nöjd. Milo Kristoffersson är mycket nöjd med att slippa de gamla slitna skollokalerna för fräscha nya i stan.

– Alla barnen var jätteglada, förväntansfulla och spända, säger Eva-Karin Rönnfors.

Den tillfälliga flytten till stan föregicks av ett möte med berörda föräldrar i Västerhejde bygdegård.

– Alla ville vara med och bidra. De har ju väntat på att något händer, säger Eva-Karin Rönnfors och berättar att idrottsföreningen hört av sig med erbjudande att låna ut klubbhuset för eleverna att vänta i på morgnarna.

Säkerheten kring de tre bussarna som den här terminen rullar till stan klockan 08 varje morgon är en viktig bit att jobba med under hösten.

Artikelbild

| Rektor. Eva-Karin Rönnfors och 160 barn hade i går första skoldagen i Visby.

– Västerhejde är byggarbetsplats och det får inte hända någonting. Det är maskiner och stora bilar, föräldrarna måste följa sina barn in på morgonen, uppmanar Eva-Karin Rönnfors.

Föräldrarna har väntat många år på att någonting skulle göras åt den nedgångna skolan, men istället har ännu fler barn kommit till.

Artikelbild

| Gillar. Jakob Larsson Birck tycker att det är kul att åka buss. En termin får han nöjet att pendla till Visby.

– Det var inte bra att flytta barnen från Eskelhem till Västerhejde utan att ha en färdig lösning. Jag är nöjd att det nu händer något, säger föräldern Christer Gottwald, medan dottern Ebba stolt visar runt i de tillfälliga lokalerna i Visby.

Eleverna är glada över att ha bytt upp sig, om än tillfälligt.

Artikelbild

| På tiden. Christer Gottwald visades runt av dottern Ebba. Att något äntligen händer tycker han är bra.

– Det känns riktigt bra att byta skola, från den gamla skrutten till den nya, säger Milo Kristoffersson i sexan.

För Milos klass på 34 elever gör det stor skillnad att slippa dela upp sig på två klassrum i för trånga lokaler i Västerhejde.

Artikelbild

| Bygge. Skolgården i Västerhejde är avspärrad och säkerheten för barnen i fokus.

– Nu är vi för första gången tillsammans och har matte. Det är najs, säger klasskompisen Elias Pettersson.

När nästa termin börjar hoppas rektor Eva-Karin Rönnfors att eleverna ska vara tillbaka i en fräsch skola i Västerhejde. Det skulle innebära att år av problem, där bland annat barn med särskilda behov har hänvisats till korridorerna, är över.