LEDARE GOTLÄNNINGEN Många är förhoppningarna så här i början av året. Inte minst när det också är ett valår som kommer att präglas av att olika bilder målas av vårt land. Både hur det ser ut för dagen och hur man vill att de ska se ut i morgon.

Det sägs att valet kommer att handla mycket om värderingar och det kan förvisso bli bra. Att det blir tydligt vilka värdegrunder som styr de politiska förslagen och visionerna.

Redan inför förra valet målade den dåvarande oppositionen med S/V/LO vårt land i dystra färger. Ingenting fungerade (”något har gått sönder”) och allt var bara eländes elände.

Det stämmer lika lite nu som då. Den som säger att Sverige är ett dåligt land att leva i har en del att bevisa.

Vilken värdegrund Sverige styrs utifrån i dag är, i alla fall för mig, dock ganska oklart. Socialdemokraternas variant av ”ordning och reda” kommer för lång tid att förknippas med deras omtalade annons med budskapet ”Vi slår vakt om Sveriges säkerhet”. Där ses en polis och en passkontrollant vakta vid en tågvagn. Partiet har menat att budskapet ”misstolkats” men hur man ska kunna tolka det på nåt annat sätt än att man vill ”skydda” Sverige från invandring är svår att se.

I en intervju nyligen öppnade statsminister Stefan Löfven även för ett tiggeriförbud.

Moderaternas nye partiledare, Ulf Kristersson, konstaterade att ”I Sverige talar vi svenska” och man undrar lite över vad detta budskap ska leda till för konkreta politiska beslut.

Kanske slipper vi äntligen stora skyltar om ”Sale!” i svenska butiker? Ska hemspråksundervisningen tas bort? Skyltar på tyska och engelska?

Att svenska är det officiella språket i Sverige har inte ifrågasatts av någon så det är svårt att se detta uttalande som något annat än att tala till dem som tror att det pågår nån hemlig ockupation. Istället för att mata dessa myter borde kraften ägnas åt att beskriva verkliga problem, och presentera lösningar för dem.

Partiet som är svenska mästare i problembeskrivning, SD, måste också få fler frågor om sina lösningar. Vad vill de göra när de stängt våra gränser? Är de politiska idéerna slut då? Hur vill de lösa klimatkrisen? Erkänner de ens att den existerar?

Året kommer sannolikt att präglas mycket av att det ”realistiska” kommer att ställas mot det ”naiva”.

Det är naivt att tro att Sverige kan fortsätta ha en generös, men reglerad, invandring.

Det realistiska kommer att vara att vidhålla Europas hårdaste politik för att hindra människor att komma hit. Vad gäller dem som redan är här kommer värderingarna att handla om vad som är mest värdigt: att se till att folk kommer i jobb eller att de får samma lön som dem som redan är etablerade på arbetsmarknaden.

Vågar man hoppas på att de som påstår att de borgerliga vill sänka lönerna för folk slutar med dessa hittepåanalyser? Alternativt att de nån gång avkrävs ett svar på vilka löner de menar ska sänkas.

Hur klyftan på arbetsmarknaden ska slutas är en av de avgörande frågorna där visioner och praktiska lösningar måste fram. Klyftan som grävs djupare för varje år mellan dem som har jobb och dem som inte har jobb. Även här handlar det om gränser som vaktas.

Färre gränsvakter och fler visioner. Kan man hoppas på det för 2018?