Ledare Gotlands Folkblad I dag är det minnesdagen för förintelsen, till minne av alla de miljoner människor som föll offer för nazismens fruktansvärda idéer. Beräkningar som gjorts i efterhand visar på att mellan 11 och 17 miljoner människor dödades, varav upp emot 6,3 miljoner var judar.

Vi får aldrig glömma detta. Vi måste alltid ha detta i minnet så att vi kan möta intoleransen innan den växer sig för stark. Förintelsens offer var människor som du och jag, men som enligt den nazistiska ideologin inte passade in.

Judar, romer, homosexuella, kommunister, socialister, fackligt aktiva, ja alla de som nazisterna ansåg vara lägre stående än den ariska rasen eller såg som politiska motståndare, och därmed landsförrädare.

Känner vi igen vokabulären? Känner vi igen hur människor av annan härkomst ifrågasätts? Känner vi igen hur politiska motståndare utmålas som landsförrädare?

Genom att känna till vår historia, har vi möjlighet att förhindra att samma sak sker nu eller i framtiden. Låt oss därför minnas alla de som föll offer för nazismen och lova varandra att det inte ska få upprepas.

Det är inte lätt att vara i politisk opposition när det går bra för den ledande majoriteten. I början på veckan kunde vi läsa på Helagotland.se att den borgerliga oppositionen vill skjuta på förstudien om ett nytt badhus i Visby. Orsaken är att de först vill utreda alla idrottsanläggningar på ön och först därefter se om det finns behov av en ny simhall i Visby.

Utspelet är ett prov på politik när den är som sämst, för de flesta av oss har nog svårt att se Visby utan en simhall. Men när majoriteten lägger fram ett positivt förslag i en fråga som har blivit infekterad av staden/landet-konflikten är det inte så konstigt att en politisk opposition lägger populistiska motförslag. De har till och med viftat med Roma-kortet, och lite luddigt antytt att en ny simhall eventuellt möjligen skulle kunna byggas där.

Därför ska det nu bli riktigt intressant att se hur Centerpartiet väljer att tackla den närstående renoveringen av Hemsebadet. Kommer de, som en konsekvens av hur de vill handskas med ett nytt badhus i Visby, också kräva en fullskalig arenautredning innan de godtar en renovering av simhallen i Hemse.

Eller menar de helt plötsligt att det bara behövs en sådan utredning när det gäller Visby? Jag misstänker det senare, för att kräva en hel arenautredning innan man beviljar pengar till renovering av badet i Hemse skulle kunna få allvarliga konsekvenser. Så vi lär nog få höra en hel del krystade förklaringar till varför den stora utredningen behövs för Visby, men inte för Hemse.

I går fick vi reda på att Hälso- och sjukvårdsnämnden gör ett underskott på 54 miljoner kronor. Det är naturligtvis inte bra, men det som blir den tråkigaste följden är den politiska diskussionen. Återigen får den borgerliga minoriteten hacka och picka på hur verksamheten sköts, utan att själva komma med några konkreta förslag på åtgärder.

Det är två delar av verksamheten som går riktigt dåligt, övriga delar av verksamheten gör ett samlat överskott på 10 miljoner kronor.

De två är bemanning med hjälp av hyrläkare samt utomlänsvården, och jag har aldrig hört de borgerliga föra fram några som helst kortsiktiga lösningar som skulle kunna spara in de pengarna.