På Centerpartiets hemsida finns en klocka som räknar ned till valdagen, när dessa ord skrivs är det 33 dagar 23 timmar 10 minuter kvar.

Vi vet att det politiska läget kommer att dominera samhällsdebatten den kommande månaden och troligtvis också det kommande halvåret.

Jag funderar på vad vi kommer att skratta åt under de kommande 33 dagarna? Jag är säker på att vi behöver en ventil. En ventil i vilken vi kan pysa ut och skratta åt vår omvärld.

På Sveriges nationella centrum för arkitektur och design, ArkDes, handlar i år den stora utställningen om arkitektur, design och kampen om det gemensamma.

Gemensamt för allt som visas på utställningen är att det säger oss något om livet i det offentliga rummet i dag.

Ett av verken handlar om stadsbyggnadssatir och har Umeå kommun i fokus och satirgruppen ”Umeå, meme-huvudstad 2018”.

Efter att Umeå varit kulturhuvudstad 2014 började så kallade memes (ett internetfenomen bestående av en bild eller video med en tillhörande kort text som sätts i en humoristisk kontext) dyka upp på sociala medier. De kommenterade politik och stadsbyggande med fyndiga texter till bilder av välkända Umeåmiljöer och profiler i kommunens politik och näringsliv.

Bakom ”Umeå, meme-huvudstad 2018” står en anonym grupp (enligt ryktet tjänstemän i kommunen). Med memes som metod och sociala medier som kanal gör de satir över politik och andra lokala företeelser, ofta med udden riktad mot kontroversiella stadsbyggnadsprojekt.

På Gotland har vi brist på politisk satir. Frånsett revyerna som gör ett fantastiskt arbete med att ge oss nya perspektiv på politiska frågor är det glest i det offentliga rummet. I denna tid skulle det vara skönt med en ventil.

”Vanligt folk” som har fullt upp med att fundera på och engagera sig i frågor som Romabadets nedläggning, nedskärning på förskolan Holken i Klintehamn och bristen på kollektivtrafik på öns sydligaste 18 kilometer. Vi behöver få skratta åt vad vissa skulle kalla ”eländet”.

Prins Daniel sa i samband med en invigning av en konstutställning: Konsten är en plats att mötas på, ett skönt avbrott från stadens annars direkta budskap. Samma funktion tänker jag att satir och komik har med politikens direkta eller för den delen komplicerade budskap. Det är skönt med ett avbrott, att få saker beskrivna på ett annat sätt, och att få skratta.

Från Bottarveteaterns sommarföreställning 2017 vid Bottarve i Vamlingbo finns en kortfilm på youtube som heter ”Kum ihåg Snapen!” eller ”Traktorrappen” och handlar om upprorsmakare på Storsudret.

Det är en rolig film om en hemlig motståndsrörelse som har fått nog och gör ett landsbygdsuppror och tar traktorn och plogen till Visby och plöjer upp Almedalen.

Jag önskar Gotland mer satir, mer komik – mer skratt helt enkelt! Året runt men gärna i valtider som dessa.