Gotlands Allehanda Det kommer att bli väldigt jobbigt den här mandatperioden för Eva Nypelius, om resultatet av varje votering ska komma som en överraskning. Regionstyrelsens möte i torsdags blev ju så, när Sverigedemokraterna vid ett par tillfällen valde att rösta med de rödgrönrosa i budgetrelaterade frågor.

Typiskt nog ledde varje sådant beslut till att budgeten expanderade, det vill säga högre utgifter.

Man kan ju hoppas att SD ska utnyttja sin ställning med ett mått av ansvar och inte för att ställa till oreda. Men jag gissar att frestelsen att jävlas för sakens egen skull blir större ju längre utfrysningen pågår. Det måste vara frustrerande att bli utfrusen av en minoritetsregim som behöver alla röster de kan få. Och som försöker framställa mobbning som en moraliskt högstående verksamhet.

Vore det inte bra för Eva Nypelius om hon kunde starta regionstyrelsens åtminstone med kunskap om vad som ska hända? Men det är ju som Lars Engelbrektsson sade i gårdagens GA, som svar på frågan om andra partier vet hur SD ska rösta:

– De som är intresserade får veta det, men då måste de fråga.

Jag föreslår att frågan ställs i fortsättningen.

Eva Nypelius ska försöka ta ansvar för Gotland som ledare för en minoritetskoalition. Då tycker jag att det är hennes skyldighet att förbereda sig så väl det går, så att hon vinner voteringarna och så att Regionen styrs av beslut som hänger ihop. Helheten måste vara hållbar och det blir den inte om vi har en typ av dubbelkommando där Eva Nypelius med ojämna mellanrum berövas kontrollen över vad som händer.

Som ledare för en minoritetskoalition är det Eva Nypelius skyldighet att hålla sig informerad om vad andra partier tänker göra. Det är hennes skyldighet att underhandla och vid behov förhandla över båda blockgränserna. Både med de rödgrönrosa och med SD.

Om hon inte kan förmå sig till detta – och om beslut går henne emot under varje möte i regionstyrelsen – tror jag att hon i längden får svårt att agera som regionstyrelsens ordförande.

Eva Nypelius verkar inte ha planerat för hur hon ska agera i den här situationen. Det är som om hon hoppats att pariapartiet skulle agera stödparti. Så blir uppenbarligen det inte. Ingen styr Regionen. Så skaffa en plan.